БТР-и срещу западни посолства в Йемен

Мисиите на 4 държави хлопнаха кепенци, САЩ нащрек за атентати от "Ал Каида"

БТР-и срещу западни посолства в Йемен | StandartNews.com

Сана. Въоръжени до зъби войници завардиха пътищата към западните посолства в Йемен и не даваха пиле да прехвръкне, без да се уверят, че е безопасно. Посолствата на четири западни държави пък хлопнаха кепенци за поне два дни заради обявената преди дни от САЩ тревога за готвени атентати от "Ал Каида" в Близкия изток и Северна Африка.

Съветниците по сигурността на американския президент Барак Обама се събраха на извънредно заседание, а източници от разузнаването разказваха пред медиите, че това е най-надеждната информация за заплаха в последно време.
Затварянето на американските посолства в неделя бе обявено още в петък, след като разузнаването съобщи, че има сериозна заплаха от атентати от "Ал Каида". Още три държави се уплашиха от новината и вчера мисиите на Великобритания, Франция и Германия в Сана също бяха затворени, а персоналът евакуиран. Съобщено бе, че те ще останат затворени поне до вторник, като не е изключено срокът да бъде удължен. Вчера единствените хора около мисиите бяха военни от армията на Йемен, които с автомати и бронирана техника охраняваха пътищата към посолствата и проверяваха всички минувачи.

Междувременно американският президент Барак Обама нареди спешна среща по въпроса на съветниците си. Съветничката по националната сигурност Сюзан Райс е председателствала срещата в Белия дом, на която са присъствали държавният секретар Джон Кери, министърът на отбраната Чък Хейгъл, министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано, както и ръководителите на ФБР, ЦРУ и други съветници по военните въпроси и разузнаването. Самият Обама не присъствал, но бил информиран подробно за случилото се на заседанието.

Според запознати информацията, получена от разузнаването, е най-надеждната и подробна информация, получавана от години. Разведката е научило, че се готви голям атентат, а екипът, който трябва да го осъществи, вече е избран и работи. Американските власти твърдят, че не знаят само времето и мястото на атаката, но се смята, че може да е срещу дипломатическа мисия. Източник на телевизия "Ей Би Си" обяснява, че са били прехванати разговори между членове на "Ал Каида на Арабския полуостров", които си говорели, че готвеният атентат "ще е голям" и "от стратегическо значение". Една от тревогите е, че нападението може да бъде извършено с бомби, имплантирани в телата на атентаторите. Според друг източник заговорът е пряко свързан с бягството на 1500 затворници в Ирак, Либия и други страни през миналата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай