Брюксел обмисля да прекрати работата на тройката кредитори в Атина

Брюксел обмисля да прекрати работата на тройката кредитори в Атина | StandartNews.com

Брюксел обмисля дали да прекрати работата на тройката кредитори, които извършват контрол над гръцките реформи, с цел Атина да представи свой план за съживяването на икономиката в замяна на малки и постепенни дългови облекчения. Това сочи информация на европейски представители, цитирани от CNBC.

Втората фаза на спасителната програма на Гърция трябва да приключи края на 2014 г.

Отстраняването на тройката кредитори – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) ще окаже съществено влияние върху изпълнението на новия план на Атина.

Голяма част от инспекторите на МВФ и ЕС са съсредоточили работата си в Гърция, след като Ирландия и Португалия излязоха от спасителните си програми по-рано през годината. Запознати твърдят обаче, че на Гърция й трябва повече време и допълнителна помощ, за да излезе от кризата.

Преминаването към схемата „реформи в замяна на дългови облекчения" с по-лека форма на надзор може да смекчи общественото недоволство и да стимулира коалиционното правителство за сметка на далеч по-левия противник СИРИЗА. От политическата партия обещаха, че ще скъсат с международното споразумение за спасяване на Гърция.

Има вероятност контролната дейност на тройката да бъде заменена от специална работна група на Европейската комисия, която да осъществява проверки на всеки две години, а не на три месеца. Това ще стане възможно, ако Гърция няма да нужда от нови средства.

„Няма да има вече тройка". Това обяви пред Ройтерс официално лице от ЕС, пожелало да запази анонимност. И продължава с думите: „Гърция трябва да излезе със собствен план за реформи. До октомври гърците трябва да излязат с програма, която да бъде одобрена до декември и да започне през 2015 г."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай