Броят последните секунди на Мандела

Бившият южноафрикански президент на командно дишане в болница

Броят последните секунди на Мандела | StandartNews.com

Първият чернокож президент на Южна Африка и символ на борбата срещу Апартейда Нелсън Мандела се люшка между живота и смъртта.

Той бе в критично състояние и бе поставен на командно дишане. Всичко може да се случи във всеки момент, заяви дъщеря му Маказиве Мандела, предаде Би Би Си. "Мога само да повторя, че татко е в много критично състояние. Всичко може да се случи във всеки един момент. Но само Бог знае кога ще настъпи часът. Ще останем с него, с татко, докато той е все още с нас, докато реагира на нашето докосване, докато все още отваря очите си", допълни тя. Тя призна, че положението е сериозно. Ако обаче му говорим, той отговаря и опитва да отвори очи, все още е тук, допълни дъщерята.

Тя разкритикува световните медии за начина, по който отразяват болестта на бившия президент. "Тук има расистки момент - истински лешояди, дебнещи кога лъвът ще разкъса плячката си", каза още г-жа Мандела. Внучката на Мандела Мдилека коментира, че семейството му преживява труден момент. "Той е стабилен и искаме да благодарим на всички, които ни подкрепят и се молят с нас", каза тя.

В късния следобед в четвъртък президентът Джейкъб Зума, който заради състоянието на Мандела отмени пътуване до Мозамбик, съобщи, че състоянието на 94-годишния лидер се е подобрило, но остава критично. "Днес е много по-добре от снощи, когато го видях", заяви Зума, който разговаря с лекуващите лекари на Мандела. Той е в болница от 8 юни заради белодробна инфекция. Развълнувани хора се събраха пред болницата в Претория, а в цялата страна се молят за него.

Пред болницата специални песни му посвети хорът на Армията на спасението. Деца пуснаха 94 балона - по един за всяка година от живота на Мандела. Внуци на Мандела събраха оставените от негови привърженици цветя пред болницата и ги прибраха вътре. Членове на младежката организация на управляващата партия Африкански национален конгрес вчера планираха колективна молитва.

Наблюдатели коментират, че южноафриканците започват бавно да свикват с мисълта за възможната смърт на Мандела. "Не искаме да го виждаме как се мъчи, преживял е много през живота си и е водил много битки. Мисля, че тази битка трябва да свърши по-скоро", коментира Хулиле Млондлени пред Ройтерс. 25-годишният Джон Ндлову пък каза, че всички ще страдат, когато Мандела си отиде, но и ще празнуват неговия живот.

Американският президент Барак Обама, който вчера започна обиколка в Африка, го нарече "герой на света". "Мисля, че той е герой за света и, ако и когато напусне тази земя..., ние всички, струва ми се, знаем, че наследството му ще живее през годините", заяви Обама в Сенегал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай