Британски депутати въртят частпром

68 народни представители допълват бюджета си с хонорари

Британски депутати въртят частпром | StandartNews.com

Лондон. Депутати в британския парламент си докарват десетки хиляди лири допълнителен доход от работа извън Уестминстър - като адвокати, консултанти, преподаватели и др., пише в. "Таймс". Според проучване на изданието 68 народни представители си докарват поне по 10 000 лири на година над заплатата от 65 739 лири, или общо над 6 милиона лири.

Страничната работа е разрешена на британските депутати и тя се оказва основен доход на някои от тях, като приходите от нея надвишават многократно държавната заплата, става ясно от проучването. Най-работен в това отношение се оказва бившият премиер и лейбърист Гордън Браун, който за последните 12 месеца е спечелил от странични дейности 900 286 британски лири. След него е друг негов колега от лейбъристите - Дейвид Милибанд, с 410 171 лири. Повечето от приходите им идват от хонорари за речи и авторски възнаграждения от книгите им. Останалите депутати си докарват странични приходи от правни услуги, консултантски услуги, медицина и др.

От 68-те депутати с над 10 000 лири странични доходи 18 са спечелили по над 100 000 лири. Сред първите 20 по приходи има 13 консерватори, шестима лейбъристи и един либералдемократ.
Някои от представителите в списъка се притесняват да говорят за страничната си работа, макар тя да не е незаконна. Други обаче твърдят, че тя дори е полезна за работата на парламента.
"Това обогатява парламента", твърди Джефри Кокс, който за последната година е спечелил над 400 000 лири от адвокатска дейност извън парламентарните му задължения. По думите му страничната работа е полезна, тъй като създава на депутатите връзки с реалния свят и реалните проблеми.

Проучването показва още, че извънпарламентарните дейности не пречат на държавната работа. Повечето от най-високоплатените депутати отчитат присъствие над средното на парламентарните заседания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай