Brexit vs Евро 2016 - 1:7 в залози

Brexit vs Евро 2016 - 1:7 в залози | StandartNews.com

Резултатът от вота шокира букмейкърите, но награди малките играчи

Избирателите, които искаха Велокобритания да напусне Евросъюза, отпразнуваха зебележителна победа. Дългосрочното отражение на Брекзит все още е неясно. Има много несигурност за бъдещето на отношенията между Великобритания и Европа, за икономическите последици и отражението за имиграцията и търговията. И ако за привържениците на Брекзит резултатът от вота на 23 юни може да се окаже пирова победа, то има няколко категорични победители след референдума, които веднага си осребриха минималната разлика в полза на излизането от ЕС.

Букмейкърите и комарджиите кешираха светкавично резултата от Брекзит. Референдумът привлече между 70 до 75 милиона британски лири в залагания, като по този начин се превърна в най-голямото хазартно разиграване за политическо събитие в историята на страната. Някои хора заложиха големи суми на резултата за напускане на ЕС, но победителите са главно онези, които рискуваха с по 5 до 10 британски лири.

"Големият брой залози за изхода от вота показва, че букмейкърите са си свършили добре работата", коментира шефът на връзките с медиите на компанията "Ladbrokes" Дйвид Уилямс пред "Гардиън". Той разкрива, че миналия четвъртък вечерта, преди края на вота, са направени най-големите в историята залагания. "Когато гласуването приключи в 22 часа местно време, разликата в залозите за оставане или напускане на ЕС от Великобритания бе 1 към 12 в полза на оставането, т.е. 90 процента вероятност. Залозите за напускане бяха 6 към 1. Периодът от 11,30 до 2,10 часа бяха изключителни три часа - ситуацията рязко се измени след полунощ", разказва Уилямс.

Факт е, че до последния момент залог от 9 британски лири предвещаваше печалба от само 2 лири. В късния слодобед в деня на гласуването разликата намаля още повече на фона на очакванията, че шансът избирателите да подкрепят оставането на Великобритания в ЕС е 80 процента.

Изключително любопитно бе, че пазарът на хазарта бе източник на нещо относително ясно на фона на предизвиканото от Брекзит смущение. И той се оказа точен. Политическите анкети на общественото мнение, общо взето, показваха, че електоратът е разделен. Седмица преди гласуването, когато бе убит депутат от парламента, който агитираше Великобритания да остане в ЕС, вот в подкрепа на Брекзит изклеждаше маргинално вероятен. Инвеститорите се довериха на прогнозните допитвания на избирателите, започнаха да продават британски лири и акции на лондонската борса в очакване на Брекзит. Малко след това пазарите отбелязаха скок, повлияни от анкетите, че избирателите ще подкрепят оставането в ЕС. Играчите на хазартния пазар останаха твърди, сигнализирайки надежда, че загрижеността за британската икономика в крайна сметка ще надделее над стремежа за политическа идентичност на Великобритания. Когато нещата отново застанаха на ръба, "гласуващите с пари" хора решиха, че електоратът ще подкрепи оставането в ЕС.

В по-голямата част на света перспективата Великобритания да напусне Европа предизвика загриженост. Вотът породи тревожна несигурност на световните пазари, тъй като търговците, бизнесът и политиците се мъчеха да разберат какво би могло да се случи по-нататък.

В хазартния бизнес обаче неяснотата по въпроса какво ще се стане след референдума се превърна в ценност за експлоатация. За букмейкърите неизвестността бе акушерка на залаганията. Брекзит бе перфектният водовъртеж на непредсказуеми сили: потенциално мрачен геополитически риск, предизвикал братоубийство в управляващата Консервативна партия и доминиращ в отразяването на новините. Всеки обръщаше внимание на това явление, но никой не знаеше какъв ще бъде неговият край.

"Залагането бе масово", коментира пред CNBS Майк Смитсън, основател и редактор на PoliticalBetting.com - уебсайт, който е нещо като агенция Блумбyрг за залагащите за политически събития комарджии. Смитсън нарече референдума "най-голямото политическо залагане на всички времена". Само във вторник и сряда преди вота бяха отбелязани залози за 3 милиона британски лири.

Залогът за изход на Великобритания от ЕС даде удовлетворителни резултати - печалба от 3 лири при залог от 1 лира. "Уилям Хил", най-големият букмейкър на Албиона, скромно смяташе, че хазартната индустрия ще отчете общо залози за над 20 милиона лири, преди още резултатите от Брекзит да са станали известни. Компанията се надяваше, че ще надмине залаганията от общо 3,2 милиона, които тя събра по време на предишния важен политически референдум през 2014 г., когато вотът бе по въпроса дали Шотландия трябва да напусне Обединеното кралство, или да остане в него. В този случай проучванията на общественото мнение сочеха много близки данни за двете възможности, докато пазарът на хазарта позна, че Шотландия ще иска да остане в ЕС.

"Уилям Хил" прогнозира, че букмейкърската индустрия ще привлече залози от 500 милиона британски лири по време на провеждащото се сега Европейско първенство по футбол. А само за финал на Световно първенство по футбол залозите в неговата компания достигат 200 милиона лири.

Политическото залагане на пръв поглед изглежда нова ниша, но всъщност то е от векове. През 1503 г. банкерските къщи в Италия са предлагали залагане за това кой кардинал от Конклава ще бъде следващият папа, напомня директорът на департамента за изследвания на хазарта в "Нотингам бизнес скул" в Англия Лийтън Уилямс. От Гражданската война в САЩ до 1940 г. американците залагат за президентските избори на стоковата борса. Това е практика, която показва кой ще бъде евентуалният победител.

"Анкетите на общественото мнение са само една част от тази информация. Хората, за които залаганията са бизнес, търсят цялата възможна информация", посочва Уилямс. По ирония на съдбата обаче проблясъците на сигурност, идващи от пазара за залози, може би са намалили привлекателността да се залага за Брекзит.

Кой още спечели

Купувачите на имоти

Драматичният срив на британската лира, която в деня на обявяването на резултатите от референдума миналия петък загуби над 7 процента от стойността си, може да облагодетелства чуждите инвеститори при покупката на собственост. Появиха се прогнози за "Брекзит балон" в някои от "горещите места" за покупка на имоти. От поевтиняването на имотите ще спечелят хората, които за първи път си купуват дом.

Родителите на студенти

Децата, чиито родители живеят зад граница, са около 5 процента от всички ученици и студенти и около една трета от обучаващите се в частните британски училища и университети, където таксите могат да достигнат до 35 000 лири годишно. По-голямата част от тези деца и младежи са от Хонконг, Китай и Русия. Заради ниския курс на лирата сега тези такси са далеч по-изгодни.

Доналд Тръмп

Претендентът за президентската кандидатура на Републиканската партия в САЩ за изборите през ноември Доналд Тръмп похвали в специално изявление британците за това, че са упражнили "свещеното право на всички свободни хора". Те декларираха независимостта си от Европейския съюз и гласуваха да гарантират контрол на тяхната политика, граници и икономика", каза Тръмп. Той направи паралел между случилото се във Великобритания и очакваната от него подкрепа, която той може да получи на изборите. "Американците ще имат шанса да гласуват за търговията, имиграцията и външната политика, която поставя на първо място нашите граждани", каза Тръмп. Очевидно милиардерът се надява изборът на Острова за независимост да повлияе психологически върху вота на съгражданите му, защото посланията му съвпадат с идеологията на Брекзит.

Адвокати и финансови съветници

Несигурността за статута на имигрантите и състоянието на финансовите пазари в светлината на Брекзит вота може през следващите месеци да е благодат за финансовите съветници и специализираните по имиграцията адвокати. Джойслин Хауърд, която е старши адвокат във имиграционната фирма "Уескин асоусиейтс", съобщи, че се увеличават хората, които след референдума за излизане от ЕС търсят юридически съвети от фирмата. "Телефоните ни не спират да звънят.", казва Хауърд.

Рос Йенд от фирмата "Плутъс уелт маниджмънт" за финансови консултации също споделя, че все повече хора и компании искат да разберат какво ще стане с пазарите след излизането на Великобритания от ЕС. Хората и фирмите се надяват, че ще могат да продължат да работят с ЕС в рамките на регулациите на Европейското икономическо пространство /ЕИП/, подобно на гражданите на Норвегия и Исландия, които не са членки на ЕС.

Артисти и поети

Артисти и певци, привърженици на Брекзит, най-после ще могат да излязат от сянката на неизвестността и да се прочуят покрай референдума. Смели бунтовнически песни, като песента за Брекзит "Великобритания се връща у дома" вероятно силно ще привлекат вниманието на публиката. Очаква се да чуем повече и от един от лидерите на ЮКИП /Партията на независимостта на Обединеното кралство/ и поет в миналото Стийвън Улф, който преди референдума написа строфи на разочарование, предполагайки, че след гласуването Великобритания ще остане в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай