Брекзит иде, "подвижният мост се вдига"

Меденият месец между Доналд Тръмп и Борис Джонсън приключва

Брекзит иде, "подвижният мост се вдига" | StandartNews.com

На 31 януари британците ще излязат от Европейския съюз, благодарение на гласуваното от тях на референдум през 2016 г. решение да останат независими в своите политика, икономика и общество. Едни ще празнуват, други ще жалят, но фактът си е факт - разделението в Европа не носи нищо добро...

Лондонският в. "Гардиън" пише днес, че британците използват последния момент преди "подвижният мост да се вдигне". Британски граждани трескаво са се насочили към Испания, за да се установят там, преди да загубят правата си на граждани на ЕС. Основателката на организацията "Бримейн" (на английски Bremain, което е съчетано от Brexit и remain, тоест от Брекзит и оставане) в Испания казва, че все повече британци ускоряват плановете си за пенсиониране и продължаване на кариерата в пиренейското кралство.

"Дейли телеграф" се спира на вчерашния последен емоционален ден за британските евродепутати в Брюксел. Изданието отбелязва, че за Найджъл Фарадж нещата не биха могли да се наредят по-добре. Архитектът на Брекзит напусна вчера Европейския парламент в Брюксел и начинът, по който го направи беше изпълнен със силна символика, посочва "Телеграф". Фарадж наперено излезе от пленарната зала, развявайки британско знаменце, докато служебно лице гневно го смъмряше, че не спазва правилника. Какво съвършено изпълнение - кулминация на живота му и на неговия микрокосмос, пише "Телеграф" за Фарадж.

Друг британски вестник - "Индипендънт" съобщава за пресконференцията, която Фарадж даде в Брюксел преди последната си реч в Европарламента. Изданието подчертава, че британският политик и радетел за Брекзит е казал, че според него, не би било "напълно неприемливо" провеждането на втори референдум за членство в ЕС след оттеглянето от общността, след като избирателите вече са имало възможност да видят какви са резултатите от политиката извън ЕС. Фарадж каза в Брюксел, че ще му липсва това да е "злодеят от пантомимата" в законодателния орган на ЕС, човекът, който, когато се изправи да говори, е посрещан с освиркване от около 500 души в залата. Според Фарадж, цитиран от "Индипендънт", Брекзит е "победа за агитацията сред обикновените хора" в условията на противопоставянето на цялата британска върхушка.

Американският всекидневник "Вашингтон пост" изтъква, че меденият месец между Доналд Тръмп и Борис Джонсън приключва. Вестникът нарича 31 януари е Деня на Брекзит, когато Великобритания най-сетне ще напусне ЕС след три години на мъчителни преговори и политически кавги. Затова трябва да се приготвим за отваряне на английското шампанско, но не и за твърде много празнуване. "Вашингтон пост" пише, че в началото няма да има големи промени, но най-тежката работа по Брекзит тепърва предстои, което включва въпроси като договарянето на правата за риболов и печатането на паспорти. Но вероятно най-тежкото предизвикателство е това, което привържениците на Брекзит се надяваха, че ще е най-лесното - отношенията на Великобритания със САЩ след напускането. Най-ревностните привърженици на Брекзит като премиера Борис Джонсън и Найджъл Фарадж ценяха високо специалните отношения с Вашингтон и заявяваха, че напускането ще укрепи трансатлантическите връзки с президента Доналд Тръмп. Реалността обаче може да се окаже изпълнена с повече опасности. Една от първите задачи на Лондон след Брекзит ще е сключването на двустранен търговски договор с Вашингтон. Тръмп обеща "солидна сделка", но експерти предполагат, че той ще продължи своя упорит подход, подчинен на принципа "победителят получава всичко".

Само въпрос на време е меденият месец Тръмп-Джонсън да свърши, прогнозира "Вашингтон пост". Въпреки че Тръмп открито подкрепи Брекзит и Джонсън, а британският премиер застана най-близо до Тръмп измежду западните лидери, тези двама мъже са твърде различни. Но различията между Джонсън и Тръмп може да отидат отвъд личността на самия американски президент. "Казано простичко, мнозина европейци, дори много британци вярват, че техните икономически и политически модели превъзхождат нашите", коментира в изданието американският анализатор Хенри Олсън. Тръмп може и да се е разпознал сред бунтуващите се и шумни брекзитъри, но сърцевината на движението за Брекзит беше изцяло британска. То беше обвързано с емоции заради загуба на влияние на световната сцена и прокрадващо се чуждо влияние във Великобритания. А това не пасва добре на философията на Тръмп "Америка на първо място". Утре може и и Джонсън и Тръмп да празнуват заедно, но за Джонсън предстои период на дълъг махмурлук, особено, ако Тръмп бъде преизбран, допълва изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай