Братя милиардери от Англия купиха Ван Гог

Тяхното семейство е второто най-богато на Острова

Братя милиардери от Англия купиха Ван Гог | StandartNews.com

Новите собственици на „Сцена от улица в Монмартър“, непоказваната картина на Ван Гог до продажбата ѝ на търг миналата седмица, са двамата братя милиардери Рубен - британски бизнесмени, занимаващи се с недвижими имоти. В необичаен търг в парижкия клон на „Сотбис“ произведението се продаде два пъти за една вечер, като от аукционната къща отмениха първата продажба, позовавайки се на „грешка в наддаването“. Грешката се оказа в това, че потребителят, който предложи най-високата цена - 14 милиона евро при наддаването първия път, всъщност няма нито финансовата възможност, нито интереса да си позволи произведения на Ван Гог, пише „Арт нюзпейпър“, цитиран от Площад Славейков.

Семейство Рубен са второто най-богато семейство на Острова - богатството им възлиза на 16 милиарда паунда  по изчисления на „Сънди Таймс“. Двамата са популярни предимно във Великобритания, но новата им арт придобивка е доказателство, че дори хора, натрупали сами богатството си, може някой ден да окачат шедьовър на Ван Гог във всекидневната си, отбелязва Мартин Бейли, експерт по творчеството на нидерландския художник, който води ежеседмична рубрика в изданието.

Историята на Саймън и Дейвид започва от Мумбай, Индия. Двамата се раждат в семейството на евреи с иракски произход и пристигат във Великобритания като тийнейджъри през 50-те. Дейвид си намира работа в бизнеса с метали за скрап, Саймън работи във фабрика за килими. По-късно той купува най-старата компания за производство на килими във Великобритания и когато приходите му нарастват достатъчно, инвестира в бизнеса с недвижимо имущество. През 70-те и 80-те години приходи им носи както бизнесът с килими, така и инвестициите им в имоти. Но истинският успех ги спохожда през 90-те, когато стъпват на руския пазар с метали. Днес двамата братя са водещо име в света на недвижимите имоти, управляват и благотворителна фондация, инвестирала 80 милиона паунда в Оксфордския университет за основаването на нов колеж.

Арт колекцията на семейство Рубен се управлява от дъщерята на Саймън – Лиза. Възпитаничка на Института по изкуство към „Сотбис“, тя работи в отдела на тръжната къща за съвременно изкуство в Лондон, но напуска преди няколко години. Нейно е решението семейството да се включи в наддаването за „Сцена от улица в Монмартър“, предложена на пазара от клона на бившия ѝ работодател в Париж. Лиза наддава анонимно чрез представител на „Сотбис“ в Лондон и като неин основен опонент за картината се оформя азиатски колекционер. Цената вече е далеч над първоначалната оценка от 5-8 милиона евро, когато закъснял потребител се включва в наддаването от интернет. Само секунда след тропването на чукчето за „продадено“, той предлага 14 милиона и „Сотбис“ приема предложението му. Мистериозният колекционер обаче отказва да плати, а по-късно се оказва, че дори и да промени решението си, няма нужните средства. Така картината, продадена вече веднъж за 14 милиона евро, е предложена отново в края на търга, за да се продаде за 11,3 милиона.

„Сцена от улица в Монмартър“ е предложена на търг от френско семейство, пожелало да остане в анонимност. Платното е в колекцията им повече от 100 години и може би са били разочаровани да видят как цената му пада с 2,75 милиона евро само за минути. Независимо от това, продавачът все пак трябва да отчете печалба – през 1920 г. предшествениците на семейството са купили картината на цена, еквивалента на днешни 1000 долара.

Компания на творбата на Ван Гог в колекцията на семейство Рубен са предимно произведения от ХХ век – Модиляни, Уорхол, Баския, Норман Рокуел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай