Божият гняв се стовари върху Ватикана (ВИДЕО)

Божият гняв се стовари върху Ватикана (ВИДЕО) | StandartNews.com

Рим. Оставката на папа Бенедикт XVI дойде като гръм в буквалния смисъл. Мълния удари базиликата „Свети Петър" в Рим няколко часа след като светият отец обяви, че се оттегля от престола.

Стихията, разразила се над Ватикана, засили страховете на вярващите за наближаващия Апокалипсис. Според пророчеството на свети Малахия при следващия папа Рим ще бъде унищожен и ще настъпи краят на света.

Видео може да видите ТУК

"Изригване на модерността от вътрешността на църквата" - така италианският вестник „Ла Република” определя изненадващата оставка на Бенедикт XVI. Решението му да се оттегли се тълкува като опит да разтърси църквата и й подскаже, че трябва да влезе в крак с времето. Ръководителят на италианските християндемократи Пиер Фердинандо Касини посочи, че „с този си жест папата се изяви като автентичен революционер”, пише „Индипендънт”.

Със сигурност католическата църква е изправена пред много по-големи предизвикателства, отколкото преди, и Бенедикт ХVІ изглежда осъзна, че той вече не се справя с тях. Църквата е дълбоко въвлечена в националната политика на силно разнородни държави като Китай, Русия, Израел и Бразилия, а и скандалът с педофилията сред свещениците все още е болезнен.

Миналогодишният скандал „Ватилийкс”, при който голяма част от тайната кореспонденция на Ватикана попадна в италианските медии, показа, че папата е политически слаб и става жертва на коварни сътрудници. Когато папа Йоан Павел ІІ остаря, той просто делегира по-голямата част от задълженията си, но явно Бенедикт ХVІ не желае да се вижда в тази роля и предпочете просто да се оттегли, коментира изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай