Борисов обсъжда кризата с Понта

Борисов обсъжда кризата с Понта | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с румънския си колега Виктор Понта вчера. "Основна тема бе кризата с бежанците и нейните последствия за Европа, както и шенгенското пространство", коментираха пред "Стандарт" високопоставени източници от Министерски съвет. Борисов отново е отбелязал факта, че двете държави са най-засегнати от бежанския поток. Преди около седмица българският премиер отново в телефонен разговор постави пред бившия гръцки премиер Алексис Ципрас проблема с мигрантите. По-късно българският министър-председател предупреди държавите членки за това, че Европа е на прага на огромна хуманитарна криза през зимата. Вече на няколко пъти Борисов призова България, Гърция и Румъния да отстояват заедно интереса си по този проблем пред Европейския съвет. Премиерите са обсъдили и ситуацията по границите на ЕС на Балканите.

Засякоха нов канал от Луда река до Дунав

Напливът от бежанци на гръцките острови отключи нов канал за трафик през границата с южните ни съседи. Бегълците вече се вкарват у нас по канал в Източните Родопи, който едва тези дни е хванат от разузнавачите на Гранична полиция, научи "Стандарт". Става дума за добре отъпкан път през браздата при река Луда река или по-известна в района с турското си име - Къзълдели.

Трафикантите прехвърлят бежанците от гръцките острови с лодки до бреговете при делтата на река Марица, източно от Александруполис. Оттам ги прекарват с бусове по крайбрежието на Марица и ги отклоняват към помашките села от гръцка страна - Кояджик и Малък Дервент, известни и с гръцките си имена Кириаки и Микро Дерио. Те са нещо като разпределителни центрове. В тях бегълците се поемат от местни каналджии помаци, които ги водят по течението на Луда река при водосбора й с по-малък приток точно при граничната бразда.

Мястото е обозначено с речни репери. Оттам се прехвърлят към най-близкото село Горно луково или вървят няколко километра по течението на реката и влизат при село Сив кладенец, точно при стария пикет на бившата 7-ма гранична застава "Богатир". Селата в района са напълно обезлюдени, което допълнително улеснява бежанците и каналджиите. Километри по-навътре в наша територия вече ги поема друга група, която ги превежда през вътрешността на страната към сръбската граница и река Дунав.

Каналът на запад се държи от роми от Лом и Видин, които прекарват бегълците отново с лодки през Дунав към Румъния. Другото му разклонение е през Сърбия, а водачите там са също роми, но от Костинброд и Драгоман. Според запознати помаците, които държат гръцкия канал, работят с наши цигани от Пловдив и Димитровград.

Хюсменова: Регламентът от Дъблин вече не работи

Събитията от последните седмици недвусмислено показват, че правилата на Регламента Дъблин III не функционират в настоящата миграционна ситуация в Европа, и че страните не изпитват съразмерно бежанския натиск. Това заяви вчера евродепутатът и зам.-председател на ДПС/АЛДЕ Филиз Хюсменова.

България спазва изискванията на Дъблинската система, подчерта тя в коментар по повод данните на Евростат за първото тримесечие на 2015 г. за постановените първоинстанционни решения по молби за закрила от гледна точна на техния резултат и процент предоставена закрила. Хюсменова цитира, че за периода в Гърция са влезли близо 10 000 лица, търсещи убежище, като голяма част от тях не са били регистрирани, а закрила е била предоставена на 41% от желаещите - 1045 лица.

За същото време в България са влезли по-малко, но сме предоставили закрила по 91% от разглежданите молби - общо на 1095 лица. Въпреки че основният бежански поток "заобикаля" България, се оказва, че за посочения период страната ни е приела равен брой емигранти със съседна Гърция. Хюсменова даде пример и за нарушенията на европейските правила и в други държави. "Всяка страна, изправена пред подобни мащаби на нелегално пресичане на границите, би се затруднила да прилага сега съществуващите правила", каза Хюсменова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай