Борис Джонсън прави свой ЕС. Привлича Украйна

За интересни разговори в последните дни на Световния икономически форум в Давос разказва италианското издание "Кориере дела сера"

Борис Джонсън прави свой ЕС. Привлича Украйна | StandartNews.com

За интересни разговори в последните дни на Световния икономически форум в Давос разказва италианското издание "Кориере дела сера", цитирано от investor.bg. В началото на седмицата в една от залите в швейцарския курорт премиерите на Белгия, Испания и Гърция, президентът на ЕЦБ, както и комисарите Паоло Джентилони и Франс Тимерманс и редица европейски чиновници, напразно чакат украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Според изданието Кулеба не е загубил много от отсъствието си на тази среща, защото темата за войната в Украйна е внимателно избягвана през цялата вечер. Но липсата му подсказва за растящото напрежение между европейските държави и Украйна.

В Киев вече са убедени, че малцина властимащи във Франция и Германия наистина искат да видят поражението на руския президент Владимир Путин. Доказателство за това са забавените доставки на оръжие и налагането на санкции. И именно тук се опитва да се вмъкне британският премиер Борис Джонсън.

Според изданието още в началото на април, по време на своето посещение в украинската столица, Джонсън е предложил на украинския президент Володимир Зеленски алтернатива на Европейския съюз. Тогава британският премиер говори за цяла нова система от политически, икономически и военни съюзи, в които да влязат страни, обединени от недоверието към ЕС.

Според запознати с плановете на Джонсън целта е в нов съюз да бъдат привлечени Украйна, Полша и Прибалтийските републики, а в перспектива - и Турция. Идеята му е да обедини държави, които виждат Русия като заплаха за своята сигурност и желаят да запазят своя национален суверенитет.

На този етап Володимир Зеленски не е дал отговор на британското предложение. Украйна очаква решението на лидерите на ЕС на молбата ѝ за членство на 23 юни. Тогава ще стане ясно дали страната ще получи статут на кандидат за член в общността. От изявления на високопоставени чиновници в Киев нямат илюзии, че ще бъдат част от ЕС в близките години, но смятат даването на статут за кандидат като силен сигнал към международната общност и Русия.

Подобна отстъпка от европейските лидери обаче може да подразни страни като Северна Македония или Албания, които чакаха години, за да получат статут на кандидати за членство, а преговорите за това все още не са започнали, допълва още италианското издание. Според негови източници много е вероятно 27-те страни да се ограничат с неясната декларация, че Украйна има "европейска перспектива".

При това положение Зеленски вероятно ще вземе много по-сериозно офертата, отправена от Великобритания.

Другата хипотеза обаче е, че слуховете за подобна алтернатива се разнасят умишлено в момента, за да бъде оказан натиск върху ЕС. Най-малкото, защото Лондон няма възможността финансово да подкрепи Украйна и нейното възстановяване, макар че по оценки на експерти Великобритания е предоставила повече икономическа и военна помощ на Киев от ЕС. Полша и Прибалтийските държави също едва ли ще искат да обтегнат връзките си с Брюксел на този етап.

При всички случаи Лондон ще опитва да наруши баланса в Европа и да натисне по възможните конфликтни зони. В момента това е Украйна и страните, които най-силно я продкрепят, са Полша и Великобритания. Полша също е предоставила повече помощ за Украйна от Германия, Франция или Италия.

Едно е ясно - войната в Украйна навлиза в своя четвърти месец и вече отваря първите политически пукнатини в Европа, завършва "Кориере дела сера".

Източник: investor.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай