Болният папа Франциск посвети великденското бдение на Украйна

Италианският кардинал Джовани Батиста Ре замести папата като ръководител на службата

Болният папа Франциск посвети великденското бдение на Украйна | StandartNews.com

Римският папа Франциск осъди жестокостта на войната в Украйна по време на месата си за великденското бдение, от която бе част, но не я ръководи лично заради остри болки в крака, които го принудиха да ограничи изявите си, предаде Ройтерс.

На месата присъства Иван Фьодоров, кметът на Мелитопол, който бе задържан от руските сили миналия месец и по-късно освободен при размяна на пленници. Италианският кардинал Джовани Батиста Ре замести папата като ръководител на службата, която включи шествие в почти пълен мрак до главното крило на базиликата "Св. Петър".

Папата седна пред базиликата върху голям бял стол и стоеше прав при четенето на Евангелието. В края на своята проповед Светият отец се обърна директно към кмета на Мелитопол Иван Фьодоров и украинските депутати Мария Мезенцева, Олена Хоменко и Русем Умеров, които седяха заедно на първия ред, посочва Асошиейтед прес.

"В този мрак на войната, в нейната жестокост, се молим за вас и заедно с вас тази нощ. Молим се за всички страдащи. Можем да ви дадем само рамото си, нашите молитви", каза папа Франциск и добави, че "най-голямото нещо, което можете да получите е възкресението на Христос", произнасяйки последните три думи на украински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай