Бившата съпруга на Путин спешно продава имоти

Каква е причината

Бившата съпруга на Путин спешно продава имоти | StandartNews.com

Бившата съпруга на Владимир Путин Людмила и новият ѝ съпруг Артур Очеретни продават спешно скъпите си имоти в Испания заради опасения от санкции на ЕС, съобщи испанският ежедневник Eл Мундо. 

Семейство Очеретни продава два апартамента в луксозния жилищен комплекс Lomas del Rey, разположен в курортния град Марбея в Южна Испания. Цената на двата имота е 2,2 милиона евро.Според изданието причината за продажбата са опасения от попадане под санкциите на Европейския съюз.

Бившата съпруга на Путин, от която той има две големи дъщери, вече е включена в санкционния списък на Великобритания.

Людмила се развежда с Владимир Путин през 2013 г., но има подозрения, че руският президент продължава да я финансира. Имотите в Испания са били закупени от Очеретни през 2011 и 2014 г., малко преди да се ожени за Людмила, и са регистрирани на негово име. Това са два апартамента с площ от 229 и 405 кв. м. За да плати покупката, Очеретни получи ипотечен кредит от една от испанските банки. Покупката на испански недвижим имот на стойност над 500 000 евро дава право на чужденци да получат разрешение за пребиваване в Испания, първоначално временно – за една година, а след това постоянно.

Миналата година сътрудници на Алексей Навални от неговата Фондация за борба с корупцията публикуваха в интернет 44-минутно видео за бившата жена на Путин Людмила. Голяма част от него бе посветена на източниците на доходи на бившата първа дама на Русия, основният от които според авторите е историческо имение в центъра на Москва, прехвърлено ѝ от градската управа. Сега то се ръководи от новия съпруг на Людмила Артур Очеретни, чиято фамилия тя носи от 2015 г.

Артур Очеретни пък отдава сградата, оценявана на 10 милиарда рубли, на компанията „Меридиан“, собственост на новата му съпруга. Според авторите на филма Очеретни също получава финансиране от кметството на Москва, Газпромбанк и Северстал. Така компанията му си набавя годишно около 415 милиона рубли. С тези пари са купени апартаменти и къщи в Южна Франция, Швейцария и Испания на обща стойност от почти 600 милиона рубли. Очеретни притежава вила в Биариц, Франция, апартамент в Давос, Швейцария, и два апартамента в Испания, които споделя със съпругата си, пише "Ретро".  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай