Берлускони - чаровният скандалджия

Силвио остана любимец на италианците въпреки компроматите и съдебните дела около него

Берлускони - чаровният скандалджия | StandartNews.com

* Силвио остана любимец на италианците въпреки компроматите и съдебните дела около него

* Футболът и жените са двете му страсти. Дарина Павлова описва първата нощ с него като „огън и жупел“

След продължително боледуване на 86-годишна възраст в понеделник  бившият италиански премиер Силвио Берлускони издъхна в болницата „Сан Рафаеле“ в Милано. Според вестник La Repubblica последната хоспитализация на бившия премиер се дължи на хронична миеломоноцитна левкемия. В началото на май бившият премиер се върна на политическа работа след лечение. Тогава италианският външен министър Антонио Таяни каза, че Берлускони се възстановява, най-трудният етап от лечението на левкемията е преминат. 

Шок за Италия! Отиде си Силвио Берлускони 

Жизненият път на този политически столетник (именно той постави рекорда за мандат на министър-председател в новата история на Италия) е уникален. Силвио изглеждаше като извънземно от друга епоха: противоречив бизнесмен и медиен магнат, който успя да се издигне до властта не толкова с помощта на парите и влиянието им, колкото благодарение на харизмата си. И дори след оставката си поради поредица от скандали от криминален и сексуален характер, той беше обичан от италианците и никога не напусна напълно политиката. Бурната биография на медийния магнат и политик припомни Lenta.ru.

Берлускони е роден през 1936 г. в Милано. Докато баща му Луиджи е на фронта, Италия изпада в дълбока криза, преживява бомбардировките и падането на фашизма през 1943 г. През военните години Силвио живее със сестра си и майка си, която се грижи не само за децата, но и за двама възрастни родители.

Силвио помни как по време на Втората световна война офицер от СС е опрял картечница в гърдите на майка му, защото във влака тя попречила да бъде отведена в концентрационен лагер една еврейка. По думите му, всички били парализирани от страх, но не и майка му. Тя хванала германския офицер за ревера и извикала: „Върви си, кажи, че не си я намерил!" Германецът почервенял, стиснал спусъка, поколебал се за момент, но после си тръгнал.

След основното училище Силвио посещава гимназия на римокатолическата салезианска конгрегация на Свети Дон Боско, където правилата са много строги. Филмите са единственото забавление, което родителите на бъдещия политик одобряват, а предприемчивият младеж става помощник-оператор в кино в близост до дома му.След като завършва гимназия, младият Берлускони казва на баща си, че иска сам да плати обучението си в университета. Той и приятелите му организират музикалния ансамбъл I quattro doctores. Свирят на студентски и частни партита, но никога в нощни клубове.  Берлускони завършва с отличие Юридическия факултет на Миланския университет през 1961 г. По-късно, през 1991 г., получава почетна степен по инженерно управление от Университета на Калабрия.

Бизнес нюх

Преди да влезе в големия бизнес Силвио работи какво ли не -  като барман, фотограф, продавач на електрически метли, певец и аниматор на круизен кораб.

Силвио Берлускони протяга ръка, за да целуне актрисата Валентина Кортезе, ноември 1972 г.

Силвио Берлускони целува актрисата Валентина Кортезе, ноември 1972 г.

През 1961 г. създава компанията Cantieri Riuniti Milanesi, с която влиза в строителния бизнес.  След това се пробва в телевизионния и медиен сектор. В края на 70-те години предприемачът оспорва държавния монопол върху телевизионното излъчване и придобива Telemilano. Започва да изкупува телевизии из целия Апенински полуостров. Така създава първата голяма комерсиална телевизия в Европа.През 1978 г. бизнесменът основава холдинга Fininvest, който обединява всичките му разнообразни дейности. Няколко години по-късно той придобива правата за излъчване на Златната купа на световните шампиони по футбол, в която участват всички отбори, станали световни шампиони по това време, с изключение на отбора на Англия. Именно след това предаване притежаваната от бизнесмена Canale 5 се превръща в истинска национална телевизия. Скоро Берлускони постига национално покритие в телевизионното излъчване - аудиторията му е почти равна на тази на държавната телевизия.

Издателска империя

От 80-те години инвестира и в периодични издания. Рязък скок в печалбите идва през 1990 г., когато купува дял в издателската империя Mondadori, Einaudi и други издатели.

Силвио Берлускони говори с адвокат Чезаре Превити в Сената по време на вот на доверие към правителството, 17 май 1994 г.

Силвио Берлускони говори с адвокат Чезаре Превити в Сената по време на вот на доверие към правителството, 17 май 1994 г.

Покупката на Mondadori води до съдебен процес, в който Берлускони се бори с друг бизнесмен, Карло Де Бенедети, за контрол над издателството. През 1995 г. адвокатът Чезаре Превити, който скоро ще стане политик, е обвинен в подкупване на съдии, за да спечели положително решение по дело за контрол на издателската дейност. Процесите продължават 12 години и приключват едва през 2007 г. - тогава Върховният касационен съд на Италия окончателно осъжда адвоката на година и шест месеца затвор.

Бащата на "Милан"

Още като дете Силвио Берлускони подкрепя футболния клуб Милан и често ходи на мачове с баща си и приятели. В началото на 80-те години клубът е в окаяно състояние, но бизнесменът решава да го купи през 1986 г. Оттогава Берлускони харчи цяло състояние, за да поддържа клуба, като това го превръща в един от най-скъпите съперници.

Силвио Берлускони и журналистът Джани Риота в Милано, 1977 г

Силвио Берлускони и журналистът Джани Риота в Милано, 1977 г. Снимка: Alamy / Legion-Media

Предприемачът се е занимавал с покупко-продажба на играчи,  подбирал е треньори, някои от които неизвестни футболисти.

Силвио Берлускони е носен на раменете на играчи на Милан след спечелването на италианското футболно първенство през 1998 г.

Силвио Берлускони е носен на раменете на играчи на Милан след спечелването на италианското футболно първенство през 1998 г. Снимка: Ferdinando Meazza / AP

Под крилото на Берлускони клубът спечели осем годишни шампионата и пет тиража на УЕФА Шампионска лига . За 30 години Милан грабва 28 официални трофея, но през 2017 г. политикът реши да го продаде.

Съпруги, деца, любовници

До 2022 г. Силвио Берлускони е имал два брака. През 1965 г. той се жени за Карла Елвира Лусия Дал'Оглио, с която имат две деца, Марина и Пиер Силвио. Бракът им продължава до средата на 80-те - тогава бизнесменът се запознава с актрисата Вероника Ларио , която по това време се снима във филма "Трусове". През 1985 г. той се развежда с първата си съпруга, след което се жени за Вероника през 1990 г.

Силвио Берлускони по време на сватбата си с Вероника Ларио в Палацо Марино, 15 ноември 1990 г.

Силвио Берлускони по време на сватбата си с Вероника Ларио в Палацо Марино, 15 ноември 1990 г.

По това време двамата имат три деца - Барбара, Елинор и Луиджи. Ларио публично обявява желанието си да се разведе с политика през май 2009 г., процедурата по развод е официално завършена едва през февруари 2014 г. Няколко години по-късно 85-годишният Силвио се жени за парламентаристката Марта Фашина, която е с 53 години по-млада от него.

Коя е последната любов на Берлускони

Берлускони е имал връзка и с Дарина Павлова, според признание на „Мадам Мулти“ пред италианска медия. Тогава тя споделя, че се е запознала със Силвио 8 г. по-рано във Вашингтон. Българката казва, че първата й нощ с него била незабравима - "огън и жупел". "Никога няма да я забравя. Беше невероятно, невероятно", повтаря няколко пъти Дарина пред италианското списание. След новината за смъртта му вдовицата на Илия Павлов написа в социалната мрежа:  "Ще отнеме време, за да преодолея шока от загубата. Любов завинаги! Благодарна съм, че беше в живота ми! Винаги ще останеш в сърцето ми, Силвио".

Дарина Павлова потресена! Признанието за Берлускони 

Дебют в политиката

Берлускони прави политическия си дебют на 57 години. През 1994 г. той създава движението „Напред, Италия!“ (името е от песен, популярна сред феновете). Само 60 дни след като е основавано, движението печели парламентарни избори. По време на предизборната кампания дебютантът в политиката си създава образ на очарователен, умиротворяващ, примерен милиардер, постигнал всичко с таланта и труда си.

Силвио Берлускони провежда пресконференция, обявявайки своя политически дебют, 26 ноември 1993 г.

Силвио Берлускони провежда пресконференция, обявявайки своя политически дебют, 26 ноември 1993 г.

"Напред, Италия!" получава над 8 милиона гласа / 43%/. Берлускони сформира коалиция с крайната десница и става министър-председател на Италия.

Изборни победи и съдебни дела

Скоро след като печели изборите обаче, около Берлускони се развихря скандал. По време на срещата на върха на ООН в Неапол срещу организираната престъпност в италианските медии се появяват язвителни публикации с недвусмислени намеци за проблемния произход на богатството на бизнесмена. На 22 ноември 1995 г. вестник Corriere della Sera излиза със статия на първа страница „Берлускони разследван в Милано“, като сензационно съобщава, че е образувано съдебно разследване срещу министър-председателя във връзка с подкупване на данъчни инспектори, които получавали средства от компаниите на милиардера и с негово знание . По време на процеса Силвио първоначално е признат за виновен, но след обжалване е оправдан. Заради скандала партията „Лигата на Севера“ напуска управляващата коалиция, а италианският президент Оскар Скалфаро разпуска правителството.На следващите избори "Напред, Италия!" печели същите осем милиона гласа, но бившите политически съюзници отказват да влязат в коалиция с партията на Берлускони. Политикът е в опозиция.

През 1996 г. той отново попада в скандал. След продажбата на голям дял в Mediaset, започват да наричат Берлускони, който се разкъсва между политиката и бизнеса, "ходещ конфликт на интереси" в Италия. Участието в работата на конституционната комисия на парламента му помага да възстанови репутацията си. През 1999 г. "Напред, Италия!" печели изборите за Европейски парламент , а през 2000 г. коалицията, обединена около фигурата на Силвио Берлускони, успява да победи управляващите партии на общинските и регионалните избори. По време на предизборната кампания политикът прави предизборна обиколка по крайбрежието на Италия с круизен кораб, наречен "Корабът на свободата". През пролетта на 2001 г. десноцентристите започват агресивна предизборна кампания за парламентарните избори. 10 милиона италиански семейства откриват в пощенските си кутии цветна лъскава брошура от 125 страници, посветена на личността и делото на Силвио Берлускони. Коалицията получава над 14 милиона гласа, а Берлускони оглавява италианското правителство с кратко прекъсване до 2011 г.

Приятел на Путин

През 2001-2003 г. Силвио Берлускони действа като посредник между руския и американския президенти Владимир Путин и Джордж У. Буш.

Джордж У. Буш, съпругата му Лора и Силвио Берлускони махат на фотографи в ранчото на американския президент в Тексас, 20 юли 2003 г.

Джордж У. Буш, съпругата му Лора и Силвио Берлускони махат на фотографи в ранчото на американския президент в Тексас, 20 юли 2003 г.

Италианският премиер има близки лични отношения и с двамата политици. Той изиграва важна роля в създаването на Координационния съвет Русия- НАТО, който работи до 2014 г. и според плана на създателите му трябва да сложи край на Студената война.Италианско-руските отношения играят важна роля в неговата външна политика. Пуни и Берлускони си разменят осем официални и работни посещения, без да се брои лятното посещение на руския президент и дъщерите му във Вила Чертоза в Сардиния и неофициалните пътувания на италианския премиер до Московска област .

Руският премиер Владимир Путин и италианският министър-председател Силвио Берлускони на пресконференция във Вила Гернето близо до Милано, 26 април 2010 г.

Силвио многократно се изказва в подкрепа на Владимир Путин, което му носи критики от международната общност, както и от италианската опозиция - опонентите дори го наричат "рупора на Путин". Италианският премиер казва , че двамата редовно почиват заедно.

Путин със смайващи думи за Берлускони 

Секс скандалите

През 2011 г. в съда в Милано са открити два процеса срещу Берлускони. Той е обвинен в използването на услугите на непълнолетни проститутки, както и в злоупотреба със служебно положение при освобождаването от полицейския участък на една от тях - Карима ел-Маруг, по прякор "Руби Сърцеразбивачката". Политикът обяснява , че искал да помогне на момичето да си намери работа, защото тя разказала "история, която го трогнала". Пресата също обвинява Силвио в организиране на оргии. В отговор политикът отбелязва , че "не е толкова забавен", а в представите за него имало много преувеличения. Освен това заявява , че никога не би платил на жена за интимна връзка, защото го смята за унизително за себе си. Скандалът му коства премиерския стол. На 13 май 2013 г. италианската прокуратура иска шест години затвор за Берлускони и доживотна забрана да заема публична длъжност. Съдът го признава за виновен, но през 2014 г. след обжалване отменя всички наложени присъди поради недостатъчно доказателства.

Силвио Берлускони участва в първата сесия на 19-то Законодателно събрание в Сената, 13 октомври 2022 г.

Силвио Берлускони участва в първата сесия на 19-то Законодателно събрание в Сената, 13 октомври 2022 г.

Това не е единственото криминално дело със Силвио Берлускони. На 26 октомври 2012 г. политикът е осъден на четири години затвор за данъчни престъпления. Предвид възрастта му наказанието е заменено с общественополезен труд. Обвиняван е и за подкупи, измами, участие в корупционни схеми, но така и не влиза в затвора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай