Белгия спира помощите за европейците

Белгия спира помощите за европейците | StandartNews.com

Белгия обмисля отнемане на социалните помощи за граждани на ЕС като предпазна мярка срещу измами в социалната система. Белгийският държавен секретар по миграцията и даването на на убежище Тео Франкен предлага гражданите на ЕС в Белгия да бъдат лишавани от правото на помощи, за да не са в тежест на държавата.

Законодателството предвижда чужденците от ЕС да бъдат възприемани като "необоснована тежест за социалната система", когато получават социални помощи повече от три последователни месеца, а са пребивавали в страната постоянно за период, по-кратък от три години. Според законодателството на ЕС, когато приемащата държава оцени нечие присъствие като неоправдана тежест за социалната система, държавата може да издаде заповед за екстрадиране от страната. На това основание през 2015 г. Белгия е изгонила 1702 граждани на ЕС, през 2014 г. - 2042 души, а от началото на тази година - 702 души.

Законите в Белгия дават правото на постоянен престой на гражданин на държава от ЕС повече от три месеца, ако той може да докаже, че има средства за пребиваване или че има работа, или поне че има основателни очаквания да бъде нает. Медиите отбелязват, че най-засегнати от евентуалните промени биха били гражданите на Италия, Франция, Румъния и България. Близо една трета от европейците, които получават социални помощи в Белгия, разчитат на тази издръжка за срок, по-дълъг от две години. Законодателството на ЕС не позволява поголовно лишаване от социални помощи, затова белгийските власти ще оценяват поотделно всеки случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай