Байдън звъни на Зеленски. Ще падне ли напрежението?

Очаква се Байдън да потвърди подкрепата на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна

Байдън звъни на Зеленски. Ще падне ли напрежението? | StandartNews.com

Ще падне ли напрежението САЩ – Русия заради Украйна? През последните седмици американското разузнаване съобщи за голямо струпване на войски на границата на Русия с Украйна.

В неделя - на 2 януари, американският президент Джо Байдън възнамерява да проведе телефонен разговор със своя украински колега Володимир Зеленски, съобщи пред репортери говорител на Белия дом.

Очаква се Байдън да потвърди подкрепата на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, да обсъди струпването на руски военни части близо до границите на Украйна и да обсъди подготовката за предстоящите дипломатически контакти, за да подпомогне деескалацията на обстановката в региона“, посочи представителят на Белия дом.

По-късно Байдън обядва със съпругата си в ресторант в Делъуеър по повод настъпването на новата година.Пред журналисти, задали въпроси за разговора му с руския президент Владимир Путин в четвъртък, Байдън каза: "Дадох на президента Путин да разбере, че ще наложим сериозни санкции и ще увеличим присъствието си в Европа със съюзниците от НАТО".

Предупреждението на Вашингтон е в случай, че руски части навлязат в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай