Байдън с тежки думи за Турция, засегна Ердоган

Анкара отхвърля "подобни изявления и решения, които изопачават историческите факти"

Байдън с тежки думи за Турция, засегна Ердоган | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън отбеляза 107-а годишнина от началото на "арменския геноцид", като направи изявление в памет на 1,5 милиона арменци, "които са били депортирани, избити или изпратени на смърт в кампания на изтребление", предаде Асошиейтед прес. В изявлението не се споменава руската инвазия в Украйна, която Байдън също нарече геноцид.

"Подновяваме обещанието си да останем бдителни срещу разрушителното влияние на омразата във всичките ѝ форми", каза Джо Байдън. „Ангажираме се да говорим открито и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света", допълни той.

През 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и обществени лидери в Константинопол, днешен Истанбул. В изявлението на Байдън се отбелязва, че това събитие на 24 април поставя началото на геноцида.

Изпълнявайки обещание от предизборната си кампания, Байдън използва термина ,,геноцид" за събитията от 1915 г. за първи път миналата година. Предишните администрации в Белия дом избягваха тази дума в продължение на десетилетия, за да не обидят членката на НАТО Турция, припомня АП.

Днес, както и миналата година, Турция отхвърли и осъди изявленията на Байдън за събитията от 1915 г., предаде Анадолската агенция.

"Изявления, които са несъвместими с историческите факти и международното право по отношение на събитията от 1915 г., са невалидни. Това включва и злополучното изявление, направено от президента на САЩ днес, което е повторение на грешката, която той направи през 2021 г.", се казва в изявление на министерството на външните работи, цитирано от Анадолската агенция.

Анкара отхвърля "подобни изявления и решения, които изопачават историческите факти с политически мотиви", посочи министерството и осъди "онези, които настояват на тази грешка".

Турция отново призова за създаване на съвместна историческа комисия и отваряне на архивите на Турция и Армения за изучаване на спорните епизоди в историята.

Според Армения събитията от 1915 г. представляват геноцид. Турция признава, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци по време на Първата световна война, но оспорва данните за броя им и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай