Байдън пристигна в Камбоджа. Готви се среща със Си Дзинпин

В последните години Китай демонстрира нарастваща мощ и влияние

Байдън пристигна в Камбоджа. Готви се среща със Си Дзинпин | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна днес в Камбоджа, където ще участва в срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), предадоха световните агенции.

Байдън дойде в Пномпен от египетския курорт Шарм ел Шейх, където вчера говори на международната конференция за климата под егидата на ООН. Той ще остане по-малко от 48 часа в камбоджанската столица, където ще разговаря също с японския премиер Фумио Кишида и южнокорейския президент Юн Сук-йол, преди да отпътува за индонезийския остров Бали за срещата на високо равнище на Г-20 във вторник и сряда.

В Пномпен американският президент ще призове своя китайски колега Си Цзинпин да овладее "най-лошите тенденции" на Северна Корея и ще предупреди, че разработването на оръжия от страна на Пхенян от ще доведе до засилване на военното присъствие на САЩ в Азия, каза съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Предстоящата среща на Байдън със Си на остров Бали бе предшествана от рекордна серия от ракетни опити от страна на Пхенян, който изглежда се готви и за нов ядрен опит, посочва Франс прес.

Байдън и Си, лидерите на двете най-големи икономики в света, говориха по телефона на няколко пъти, откакто демократът положи клетва като президент на САЩ през януари 2021 г. Но двамата така и не успяха да се срещнат лично заради коронавирусната пандемия.

Освен Северна Корея Байдън и Си имат много други теми за дебатиране. Вашингтон и Пекин са в отбегнати отношения по такива въпроси, като правата на човека в Синдзян или статута на Тайван.

А още преди срещата им на остров Бали, по време на срещите си с лидерите от АСЕАН Байдън ще изтъкне отново ангажимента на САЩ да парира влиянието на Пекин в региона.

В последните години Китай демонстрира нарастваща мощ и влияние - във военен, дипломатически и икономически план - в един регион, който Пекин възприема за свой стратегически "заден двор", посочва Франс прес.

Любопитното е, че преди 10 години Байдън и Си имаха среща, но този път в качеството си на вицепрезиденти и двамата. Това се случи през 2011 г., припомня Франс прес. По това време нещата бяха различни и Байдън приветства ориентацията в отношенията между Вашингтон и Пекин и изрази оптимизъм за тези отношения за идните 30 години. 

Но мина едно десетилетие от срещата на двамата вицепрезиденти, състояла се в хотел в Пекин, и отношенията между двете страни са всичко друго, освен добри и почти нито един американски политически представител не демонстрира оптимизъм сега относно тяхното бъдеще.

Преди около 10 години Си имаше аспирации да ръководи Китай и се показваше умерен. Тогава Байдън прекара 67 часа заедно с него в Пекин в опит да разбере какви са неговите виждания. 

Сега обаче Си е преизбран за трети управленчески мандат и не иска повече да се показва като умерен, казват американските власти и анализатори. Доказателство за това е, че новият Централен комитет на Китайската комунистическа партия е съставен от привърженици на твърдия курс в Китай.

САЩ също вече се показва по-твърди спрямо Пекин, особено по въпроса за Южнокитайско море, където Вашингтон премина от неутрална позиция към защита на многото териториални претенции на страните от Югоизточна Азия, посочва Франс прес.

Вашингтон освен това направи първи стъпки, които едно време бяха немислими, към намаляване на икономическата зависимост на САЩ от Китай.

Миналия месец администрацията на Байдън обяви предприемане на стъпки за блокиране на износа на модерни компютърни чипове за Китай, което пък беляза нова фаза в отношенията между двете най-големи икономики в света, посочва Асошиейтед прес. Тази мярка ще допринесе за установяване на тона на разговора на предстоящата среща на Байдън със Си в понеделник, допълва агенцията.

Сега Китай и САЩ отдават приоритет на националните си интереси в момент, в който световната икономика се сблъсква с голяма инфлация и риск от рецесия. Двете страни идентифицираха развитието и производството на компютърни чипове като жизненоважно за икономическия си растеж и за своите собствени интереси в областта на сигурността.

В отговорна американската забрана за износ Си заяви, че Китай бързо ще предприеме действия, за да разчита само на себе си при производството на полупроводници и на други технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай