Байдън лично нареди убийство, кой враг вече не е сред нас

Въздадено беше правосъдие и този терористичен лидер вече не е сред нас, каза Байдън

Байдън лично нареди убийство, кой враг вече не е сред нас | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън обяви на живо по телевизията смъртта на лидера на Ал Каида, египтянинът Айман азлЗауахири, който е бил убит в нощта на събота срещу неделя в Афганистан при нападение с дрон, съобщиха световните агенции.

"По моя заповед в събота САЩ проведоха успешно въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше убит емирът на Ал Каида Айман аз Зауахири", заяви Байдън в кратка реч, произнесена от Белия дом.

"Въздадено беше правосъдие и този терористичен лидер вече не е сред нас", добави президентът на САЩ, цитиран от Франс прес. Според него смъртта му ще позволи на семействата на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 г. в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, "да продължат напред".

Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е "явно нарушение" на споразуменията, постигнати с талибаните в Доха през 2020 г., според които ислямистите се задължаваха да не дават убежище на Ал Каида, отбеляза представител на САЩ. Той уточни, че лидерът на терористичната организация е бил забелязван "многократно и за дълги периоди от време на балкона, където накрая беше нанесен удара".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай