Бащата на Казахстан

Бащата на Казахстан | StandartNews.com

Нурсултан Назарбаев е приятел на Москва, Пекин и Вашингтон

В политиката няма случай избран за президент политик след вота да се извинява на народа си, че е преизбран с огромно мнозинство.

Прецедент създаде избраният за четвърти път за президент безспорен лидер на Казахстан Нурсултан Назарбаев. На вота в неделя той получи 97,7 процента от гласовете на избирателите. "Разбирам, че за супер демократичните страни такъв резултат изглежда неприемлив, но ако бях се намесил, за да направя победата по-скромна, това би било недемократично", коментира Назарбаев. "Благодарен съм на целия ни народ. Ние показахме пред целия свят единство и сплотеност", каза президентът при полагането на клетвата за нов мандат.

Никой в една от най-големите държави в света, богата на нефт и полезни изкопаеми и селскостопанска продукция, нито пък международните наблюдатели на изборите, не оспориха категоричната победа на Назарбаев. Единствените двама негови съперници в изборите бяха слабо известен член на комунистическата партия и лоялен бивш провинциален губернатор. Те получиха общо едва няколко процента гласове. Отново пролича, че казахстанците обичат и уважават 74-годишния си лидер, който 24 години умело води страната по пътя на икономическия, социалния и културен напредък. В чест на президента едно казахстанско семейство нарече своя роден в деня на изборите син Нурсултан. Като се изключат забележките на западни обществени организации и медийни коментари, че в страната няма достатъчно свобода на словото и демокрация, никой не оспорва успехите на Казахстан при управлението на Нурсултан Назарбаев. Но въпреки подобни критики през 2010 г. Казахстан получи председателството на ОССЕ. Казахстан води многовекторна външна политика. Президентът Назарбаев успява да поддържа приятелски отношения както с Москва и Пекин, така и с Вашингтон. За тази цел той прагматично използва огромните въглеводородни ресурси на страната, както и нейните петролопроводи, давайки и на едните, и на другите компании концесии върху петрола и тръбите.

Руският президент Владимир Путин нарича Назарбаев "най-предпазливия лидер" в постсъветското пространство". Между двамата лидери съществуват дългогодишни приятелски връзки. Назарбаев ентусиазирано подкрепи създаването на Евразийския съюз, в който влизат Русия, Казахстан, Беларус и Армения. От година насам обаче в икономическите връзки между Казахстан и Русия се появи проблем, предизвикан от рязкото обезценяване на руската рубла заради икономическите санкции на Запада срещу Москва във връзка с кризата в Украйна. През последните месеци местните производители започнаха уволнения на работници, за да се справят с наплива на стоки от Русия, които са по-евтини заради спада на рублата.

Нурсултан Назарбаев изминава дълъг и възходящ житейски и професионален път.
Роден е в селско семейство в Ала-Атинската област на Казахстан като дългоочакван син в семейството на Абиш и Алжин. Името му измислила баба му Мирзабала. Тя искала то да бъде съставено от две имена - Нур /светлина/ и Султан. Нурсултан бил много интелигентен и амбициозен младеж. Той знаел родословното дърво на рода си до 20 поколения назад. След гимназията завършва заводско висше образование по металургия в Караганда и работи девет години като леяр в Карагандийския металургичен комбинат. След това става комсомолски и партиен функционер. През 80-те години е секретар на ЦК на ККП,

По-късно става председател на Съвета на министрите на Казахската ССР. След това е избран за първи секретар на ЦК на Компартията и председател на Върховния съвет на Казахската ССР. На 1 април 1990 г. става първият президент на Казахстан, а след първите президентски избори на следващата 1991 г. е избран с подкрепата на 98,7 процента от избирателите.

Назарбаев е доктор на икономическите науки и почетен професор на Московския държавен университет "М. В. Ломоносов". Той е автор на 11 политически и икономически книги и концепции за развитието на Казахстан като държава. За него са написани редица книги и са правени биографични филми. Назарбаев е практикуващ мюсюлманин. В миналото е изразявал атеистични възгледи в духа на съветската ера. Сега впряга усилия да подчертае ислямското си наследство, като изпълнява поклонничеството Хадж и подкрепя реставрирането на джамии. Същевременно осъжда ислямските терористи.

Казахстанският президент е награждаван с много международни и национални ордени, медали и различни титли. През 2010 г. парламентът му присъди титлата "Лидер на нацията" и прие закон, според който Назарбаев може да бъде преизбиран за президент неограничен брой пъти. Като национален празник на страната е записан "Денят на първия президент 24 април". С напредването на възрастта Назарбаев започва да изразява желание казахстанските учени да открият лек против стареенето. Пред близки политици е казвал, че това може да му помогне да остане на власт още десетина години. Обаче като се има предвид, че видният политик и държавник е на 74 години, мнозина си задават въпроса кой след време ще го наследи във властта. Този въпрос няма отговор, защото в страната няма политик, който да има опита и харизмата на Назарбаев, така че да може да го замени пълноценно. А това е особено важно за стабилността и спокойното бъдеще на Казахстан, който е многоетническа държава.

Назарбаев и съпругата му Сара са родители на три дъщери - Дарига, Динара и Алия.
Дарига е доктор по политически науки и заместник на Долната камара на парламента на Казахстан. Динара ръководи Образователна фондация, кръстена на Назарбаев. Тя е основен акционер на Казахстанската народна банка и най-богатата жена в Казахстан, според списание Forbes през 2011 г. Личното й богатство възлиза на $1.3 милиарда (номер 938 в света и номер 4 в Казахстан). Алия е видна бизнес дама, управлява строителната компания "Елитстрой".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай