Австрийците щурмуват ски зоните си

Опашките са големи, спират чужденцит

Австрийците щурмуват ски зоните си | StandartNews.com

В страната с най-много ски курорт в света - Австрия, напук на коронавируса и комендантския час, скиорите щурмуват ски пистите и там се образуваха огромни тълпи в празничните дни.
В няколко зони за зимни спортове в Австрия нашествието на скиорите и на любителите на шейничките в разгара на коронавирусната блокада доведе до проблеми. В резултат на това на места някои райони бяха изцяло затворени или блокирани за нови посетители, отбелязва Der Spiegel, цитиран от Дарикнюз.
В провинция Щирия полицията съобщи за огромни задръствания по улиците и то в в неделя сутринта. Паркингите са препълнени и отцепени. Ски зоните в Хаузер Кейблинг и Санкт Якоб им Валде са затворени за други спортисти.
В Каринтия властите затвориха улиците за чужденци, защото напливът беше твърде голям. Засегнати са ски зоната в Бодентал на юг от Клагенфурт и алпийският път Добрач.

Новинарският портал Vol.at публикува видео на Коледа на опашката пред лифта в Дамюлс (Форарлберг). Хората там са с маски пред устата и носа, но никой не спазва дистанцията от метър.

Въпреки общия комендантски час, ските в Австрия не са забранени. За националния спорт има изключение, което се отнася и за други индивидуални спортове. Скиорите имат право да използват лифтове и планински железници. Те трябва да спазват минимално разстояние от един метър. Гондолните лифтове могат да се използват само до 50 процента от капацитета им, пътниците трябва да носят маски FFP2.

В Германия обаче ски лифтовете са затворени.

Ски под наем също е разрешено да се ползват в Австрия, а ски училищата могат да обучават поне членове на общо домакинство.

За почиващите от други страни карането на ски в Австрия едва ли е добър избор - хотелите са затворени до 17 януари. Всеки, който влиза в страната, трябва да е в карантина за поне пет дни.

В интернет има остра критика към условията в ски зоните. „Най-сетне обратно към Ишгл“, саркастично коментира потребител на Twitter.

Тиролският курорт за зимни спортове се превърна в нарицателно за липса на адекватни мерки, което го превърна в едно от най-големите огнища за заразяване с коронавируса през миналата зима. По това време, според проучване на ORF в Австрия, над 11 000 граждани само от ЕС са били заразени с вируса, най-вече в Ишгл и околните тиролски ски зони. Твърди се, че поне 27 души, предимно германци, са платили с живота си последиците от съмнителното ски забавление в Тирол.

Тази зима Ишгл не възнамерява да отвори ски зоната си до януари. Някои медии в Австрия оцениха ски операцията по и след коледните празници като успех. Нямаше задръствания при опашките пред лифтовете, цитиран е служител в Каринтия от ORF. На места, обаче, напливът беше страховит.

Земеринг (Долна Австрия) затвори пистите за шейнички в неделя. "Kronenzeitung" цитира кмета на общността, който казва, че "правилата за дистанция не се спазват". Според него на моменти над 1000 души са се спускали с шейнички.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай