Аутизъм - болестта на гениите

Робърт де Ниро и синът му Елиът рядко се показват на публична места

Аутизъм - болестта на гениите | StandartNews.com

Робърт де Ниро последен призна, че синът му е диагностициран, но мнозина велики личности също са

Робърт де Ниро е баща на дете с аутизъм. Тази тъжна вест разкри самият актьор преди дни. Поводът стана спорен документален филм, посветен на болестта, който 72-годишният кинаджия свали от програмата на фестивала си "Трибека" в Ню Йорк. В официално изявление Де Ниро заяви, че темата е много лична за него, тъй като той и съпругата му Грейс Хайтауър имат син с аутизъм. Той допълни, че иска да породи дискусия за болестта, като е мислел, че филмът, в който се говори за недоказана връзка между някои ваксини и аутизма, е подходящ за това. Но след разговор със специалисти Де Ниро решил да свали филма, заради непотвърдените тези в него. Авторите го обвиниха в цензура. Но въпреки този скандал, драмата на Де Ниро остава затворена зад вратите на дома му. Той и втората му жена - бившата стюардеса Грейс, водят усамотен и недостъпен за медиите живот. Синът им 18-годишният Елиът е сниман от папараци преди и вече съществуваха подозрения за неговите специални нужди, но Де Ниро винаги е мълчал по въпроса. Той спомена за първи път през 2013 г., по време на интервю за филма "Наръчник на оптимиста", че Елиът му има нужда от специални грижи. През 2014 г. с Грейс пък бяха домакини на прожекция за документален филм за живота на 12 семейства, живеещи с аутизъм. Звездата има шест деца от три жени - 40-годишният Рафаел, също актьор, и осиновената Дрена от първата си жена актрисата Даян Абът; близнаците Джулиан Хенри и Аарон Кендрик от дългогодишната му приятелка модела Туки Смит, родени чрез ин витро и сурогатна майка; и Елиът и 4-годишната Хелън Грейс от последната си съпруга.

Макар аутизъм да звучи страшно, всъщност това е болестта на специалните хора, твърде фините личности, неспособни да понесат света такъв, какъвто е.

Мнозина от гениите в изкуството и науката са били аутисти. Сред тях са Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери, Стив Джобс. Нищо чудно, че сред тях е и бащата на "Алиса в Страната на чудасата" Луис Карол. В книгата му фантазията изкривява реалността по уникален начин. Звездата от "Великобритания търси талант" Сюзън Бойл сама призна, че е диагностицирана със синдром на Аспергер.

Любовта на Анди Уорхол към повторението дава повод на Джудит Голд, директор на британски център за аутисти, да смята, че бащата на поп арта би могъл да бъде неин пациент. Тя припомня обсебващото поведение на един друг киногерой - този на Дъстин Хофман в "Рейнман", когато отказва да си обуе боксерки, просто защото не са купени от "К-март".

Според речника аутизъм означава усамотяване, самоизолиране. Един от признаците е неспособността за социално общуване. Тези хора трудно завързват приятелства, рядко споделят интереси или чувства с другите, не могат да се обвържат. Дори визуално им е трудно да осъществят контакт. Аутистите живеят в свой свят. Имат навика да се съсредоточават върху определени предмети, миризми, така сякаш те са всичко на света. Заради това имат и нарушения на речта. Но това по никакъв начин не нарушава менталните им способности. Дори напротив. Ето някои велики личности, които са докозателство, че аутизъм може да се разглежда и като дар на природата.

Стенли Кубрик е диагностициран по-късно

Докато прочутият режисьор расте със синдрома на Аспергер (форма на аутизъм), болестта дори не е била изследвана и назована. Кубрик е роден през 1928 г., а болестта е наблюдавана за пръв път от американския психиатър Лио Канър през 1943 година. За много други творци сега се смята, че са имали аутизъм, като Айнщайн, Моцарт и Анди Уорхол.
Доктор Майкъл Фицджералд и Виктория Лион пишат за Кубрик в книгата си "Синдром на Аспергер: дар или проклятие?". Според тях режисьорът на "Портокал с часовников механизъм" имал лоши социални умения, натрапчиви интереси, буквално мислене, трудно се приспособявал. Ако Аспергер е направил Кубрик това, което е, а според тези учени е точно така, тогава излиза, че болестта е благословия за артистичния свят.

Моцарт прескачал маси

Гениалният композитор Моцарт също е изпадал в особени състояние, в които се забавлява сам себе си. Според кореспонденцията със семейството му, когато му станело скучно, Моцарт скачал през маси и столове, мяукал и правил салта. Той също така имал повтарящи се изражения на лицето, които стряскали околните. Слухът му също бил свръхчувствителен.

На Тим Бъртън му се иска да има Аспергер

Въпреки че никога не е диагностициран, Тим Бъртън и бившата му вече жена Хелена Бонъм Картър вярвали, че режисьорът, известен със странните си и ексцентрични филми, има Аспергер. Докато Картър прави изследване за своя роля на майка на няколко аутистични момчета, тя разпознава признаци на болестта у съпруга си. "Докато снимах филма, осъзнах, че той има малки белези на Аспергер. Започнах да ги разпознавам", казва актрисата в интервю. След като двамата гледали документален филм по темата, режисьорът на "Едуард Ножиците" сам признал пред нея, че като дете се е чувствал точно както описват един аутист. Феновете му вероятно не са склонни да се съмняват в това твърдение, познавайки творчеството му. Дори един от най-големите странници в кино историята - Едуард Ножиците е донякъде автобиографичен. Джони Деп, друг мегачудак в Холивуд, го изигра перфектно.

Не канят Дарил Хана на Оскарите

Аутизмът едва не провалил кариерата на Дарил Хана. Актрисата също има синдром на Аспергер. Тя е комуникативна, умее да говори добре, но невинаги отчита вярно социалните нюанси в общуването. "Да ходя по червения килим на Оскарите беше толкова болезнено за мен! Чувствах се неловко и едва не припадах, докато вървях. Затова попаднах в черния списък и спряха да ме канят", споделя тя. Дарил е била диагностицирана като дете и признава, че й е коствало страшно много да се научи да се справя в Холивуд. "Никога не ми е било удобно да бъда център на внимание. Славата ме подлудяваше. От малка страдам от инвалидизираща срамежливост, за която дори пиех медикаменти", споделя още тя.

Много звезди крият болните си деца

И други звезди отглеждат наследници със специални нужди. Певицата Тони Бракстън е една от малкото, които говорят откровено за борбата на сина й Дизел с болестта. "Като майка, разбрах, че той е различен още когато беше на 9 месеца", разказва тя. "Докато стана на година и половина, вече знаех, че той не се развива като по-големия си брат", добавя. Оттогава Бракстън става обществен "адвокат" на болестта и работи за различни кампании. ""Ранната диагноза може да промени живота", смята тя.

Други обаче не са като нея. Много от знаменитостите се срамуват да говорят за болестта и я пазят в тайна. Едва след смъртта на сина му Джет Джон Траволта призна, че той е имал аутизъм. Най-големият син на актьора и съпругата му Кели Престън почина на 16 години през 2009-а. Той беше намерен в безсъзнание в банята по време на семейна ваканция на Бахамските острови. Според аутопсията той вероятно си е ударил главата във ваната. Преди това родителлите му няколко пъти лъгаха за състоянието му. Траволта неведнъж е казвал, че момчето страда от синдрома на Кавазаки. Съпругата му пък твърдеше, че има астма и обвиняваше домашните си помощници, че допълнително влошавали състоянието му. Семейството обаче беше подложено на силен обществен натиск да признае, че Джет страда от аутизъм - болест, която не се признава от сциентоложката църква, на която те са членове.

Най-големият син на Силвестър Сталоун Сейдж също е бил диагностициран на 3 годинки. Той беше открит мъртъв в апартамента си на 13 юли 2012 г., а причината за смъртта беше инфаркт вследствие на коронарна болест на сърцето, причинена от атеросклероза. "Да имате дете с такава съдба е изключително тъжно. Ситуацията с него е като радиостанция - сигналът започва да се губи, докато не изчезне напълно", разказа Слай през 1985 г. малко след диагнозата. Той разкри, че е бил изградил собствен начин да общува със сина си. "Не можете да го вкарате насила в своя свят. Просто трябва да правите това, което той. Понякога обича да рисува - предимно абстрактни неща. Има и пъзели, които редим заедно. Трябва да ви се довери и едва тогава може да общувате повече с него. Основната терапия е повторение на думи и инструкции", съветва Слай родителите в негово положение.

Томи Хилфигер и съпругата му Дий също имат аутизъм в своето голямо семейство. Дъщерята на Томи - Катлийн, и синът на Дий - Алекс, са диагностицирани.

Подозират се Майкъл Джексън, Хичкок, Уди Алън

Още повече са звездите, които са били подозирани, че имат форма на аутизъм. Повечето попадат в списъка най-вече заради странното си, ексцентрично, понякога неконтролируемо поведение.

Кралят на попа Майкъл Джексън е бил подозиран, че има синдром на Аспергер, но това така и не е потвърдено. Необичайното му поведение и социалната незрялост са повдигнали тези съмнения. Причините за това могат да се търсят в неконвенционалното възпитание на Джексън, но това не е силна теза, тъй като братята и сестрите му не проявяват признаци на болестта.

Легендарният режисьор Алфред Хичкок също е сред подозираните. Причините за това се търсят в липсата на граници в работата му и ексцентрично поведение на и извън снимачната площадка.

И друг режисьор може би е болен. Уди Алън е доста социално непохватен. Той има много специфичен начин на работа, никога не обяснява на актьорите какво да правят, а просто уволнява някого, ако не харесва това, което прави. При него всичко е инстинктивно.

Не е потвърдено и за Боб Дилън. Той също е заподозрян заради странното си публично поведение. Той понякога не чува хората и никога не изпълнява своя песен по един и същи начин, като така прави някои от най-големите си хитове неузнаваеми.

Мнозина експерти смятат, че и дори шахматистът Боби Фишър е демонстрирал всички признаци на Аспергер.

Текстове под снимки:
а

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай