Атентат на ИД в Бейрут, 40 души са убити

Атентат на ИД в Бейрут, 40 души са убити | StandartNews.com

Най-малко 40 души са убити, a над 200 са ранени при две експлозии пред търговски център в южната част на ливанската столица, съобщава BBC, като се позовава на данни на Червения кръст.

Двата взрива разлюляха бастион на шиитското движение „Хизбула". По данни на полицията, те са дело на атентатори-самоубийци с жилетки, заредени с експлозиви.

Радикалната групировка „Ислямска държава" пое отговорност за двойния атентат в Бейрут, съобщава The Jerusalem Post. Това стана ясно от специално изявление на терористите, публикувано в социалната мрежа „Туитър", в което се казва, че двама членове на „Ислямска държава" са извършили самоубийствени атентати, съобшава vesti.bg.

Шиитското движение се ползва с подкрепата на Иран, който оказва значителна помощ и на Ирак във войната с джихадистите.
След относително спокоен период, мащабът на тази атакa пробужда опасенията, че Ливан може да стане жертва на войната в Сирия.

Атентатът беше последван от поредния антиправителствен масов протест в Бейрут с искания за президентски избори, скандирания и лозунги срещу Иран и Саудитска Арабия.

Премиерът на Ливан Тамам Салям обяви петък за ден на национален траур в страната.

Страната няма президент от май 2014 г. насам. Според лидера на партията Ливанска фаланга, Сами Джемайел, продължаващата неспособност да се избере президент и ескалирането на насилието могат да доведат до гражданска война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай