Асандж отказа помощ от Австралия

Асандж отказа помощ от Австралия | StandartNews.com

Лондон. Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж е отказал предложенията за помощ от австралийското консулство в Лондон. Това съобщи говорител на австралийското външно министерство.

Служители на консулската служба "осем пъти" са влизали в контакт с представители на еквадорското посолство, където се укрива Асандж. Той е благодарил за предлаганата помощ, но никога не я е приел.

От средата на юни основателят на сайта Уикилийкс се намира в посолството на Еквадор в Лондон. Той поиска политическо убежище в латиноамериканската страна, защото се страхува, че може да бъде екстрадиран в Швеция, където е обвинен в сексуално посегателство и изнасилване.

На свой ред властите в Стокхолм могат да го предадат на САЩ, където той ще бъде разследван за изтичането на секретната информация, публикувана от неговия сайт, предаде ИТАР-ТАСС.

Лондон даде ясно да се разбере, че няма да допусне заминаването на Асандж за Еквадор. Британските власти се позоваха на своето законодателство, което им позволява да отнемат дипломатическия статут на сгради, ако те не се използват по предназначение. Официално Кито е уведомено за позицията на Лондон.

Въпреки британската позиция властите в Еквадор решиха да предоставят политическо убежище на Асандж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай