“Арктика - територия на диалога”

V Международен арктически форум в Санкт Петербург

“Арктика - територия на диалога” | StandartNews.com
V Международен арктически форум в Санкт Петербург

Между 9—10 април 2019 г. в Санкт Петербург, Русия, се подготвя провеждането на V Международен арктически форум наречен “Арктика - :територия на диалога”. Това ще бъде международно мащабно събитие, което ще обедини усилията на много международни организации, представляващи научни и бизнес общности на Русия и други страни, които имат интерес в ползването на т.н. Северен морски път.

Северният морски път е най-краткият маршрут по вода между Европа и Азиатско-тихоокеанския регион и най-значимата морска транспортна магистрала в Арктика. Северният морски път минава през четири морета - Карско, Лаптеви, Източносибирско и Чукотско. Той е най-краткият път от Северна Европа и Сибир до Азия. Неговата история е вековна. Идеята да се използва Северния морски път хрумва първо на дипломата Дмитрий Герасимов през 1525 година. През втората половина на XV век много английски и холандски мореплаватели се отправят на експедиции в Северния ледовит океан, в търсене на пряка връзка с Азия и особено с Китай която те наричат Североизточен път (известен така до началото на XX век). Странното при този т.н. път е , че той всъщност не разполага с нито един общоприет маршрут. Поради суровите условия, оптималните варианти за плавания по него рязко варират.

В корабоплаването Северният морски път се определя като “навигационно-препоръчан маршрут от Нова Земя до Беринговия проток”, а според законодателството на Руската федерация – това е “исторически установената национална единна транспортна комуникация на Русия в Арктика”.

На предстоящия форум ще бъдат поставени за обсъждане актуални въпроси, свързани с развитието на Арктическия регион. Глобалната бизнес общност разглежда тази част от нашата планета като една от най-важната база на енергийни ресурси и Северният морски път (Northern Sea Route - NSR) все повече се превръща в переспективен транспортен коридор за доставка на стоки и товари .

Дължината му от Санкт Петербург до Владивосток възлиза на 14 280 км. Потенциалът за превоз на стоки по този маршрут се оценява на 50 млн. тона годишно. Връзката му с плавателните реки на Сибир го окачествява и като общоруска транспортна система

В последните години любопитството на нашите съвременници към всички неусвоени все още световни територии нарастна. Започна експлоатация на арктическите находища и развитие на транзитното корабоплаване. Увелиха се експедициите в тези климатично трудни и негостоприемни райони. Туристическите пътувания до Арктика също започват да набират популярност и всичко това съживи интереса към Северния морският път. Сега пред човечеството е поставен деликатния въпрос как да се развие икономиката на Арктическия регион без да се промени уникалната природа на Арктика. Работата върви в различни направления – създава се подходяща правна уредба, развива се инфраструктурата на Северния морски път, подобрява се тарифното регулиране и организация на корабоплаването на плавателните съдове в акваторията на Северноморският път.

По време на предстоящия Арктически форум в Русия, представители на арктическите държави (Норвегия, Швеция, Исландия и др.), ще обсъдят такива важни теми като

Развитие на международното и междурегионалното сътрудничество в Арктика, Наука и технологии в служба на Арктика, Развитие на енергийния потенциал на Арктика

. Представители на бизнеса и международни компании ще могат да използват платформата, предоставена от Русия за сключване на споразумения и осъществяване на международни инвестиционни проекти в Арктика.

България, като страна, която транзитира руски енергийни ресурси в Европа, е изключително заинтересована да създаде допълнителни възможности за участие в световната система за енергийни доставки. Изключително важно е страната да запази позицията си на газовия пазар в Европа, затова в България винаги се обръща по-голямо внимание на руската енергийна политика.

Развитието на Арктическия регион е важно от гледна точка на „огромният склад“ на Русия, която е в състояние да посрещне нарастващите нужди на световната икономика от енергийни ресурси. България трябва да намери своето място в тази верига, така че националните интереси на страната да останат винаги приоритетни, независимо от външните условия.

Събития като Международния арктически форум, проведен в Русия, позволяват на най-добрите специалисти, учени, бизнесмени и политици да намерят общи позиции и точки за прилагане на съвместното развитие на глобалната енергетика, логистиката и икономиката като цяло. Съвременният свят, с цялото си разнообразие от интереси, със сигурност се интересува от едно - устойчиво развитие и просперитет. Надяваме се, че стъпките в тази посока ще бъдат направени в Санкт Петербург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай