Антонио Гутериш остава начело на ООН

Бившият премиер на Португалия прекара първите 5 години на поста в трудни условия

Антонио Гутериш остава начело на ООН | StandartNews.com

Антонио Гутериш беше назначен за генерален секретар на ООН за втори мандат. Бившият премиер на Португалия прекара първите пет години на поста в трудни условия.

Той стана генерален секретар няколко седмици, преди Доналд Тръмп да стане президент на Съединените щати. Тръмп открито поставяше под въпрос смисъла от съществуването на ООН в сегашния му вид. А Вашингтон е основният източник на финансиране на организацията, като осигурява над 20 процента от бюджета й.

След това започна пандемията и има много коментари, дали Световната здравна организация върши добра работа. СЗО е агенция на ООН. Но след като Съветът за сигурност препоръча Гутериш да бъде преизбран, Общото събрание на ООН гласува за това единодушно.

„Ще дам всичко от себе си, за да осигуря засилването на доверието между всички народи - малки и големи. За да може да се изградят връзки и да се породи доверие. Ще работя с убеждението, че можем да променим хода на нещата. Моето отношение ще е такова - никога не се предавай”, каза Гутериш, предава Нова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай