Америка в контраатака. Цака Русия с още санкции

Спира американските компании да купуват руски облигации

Америка в контраатака. Цака Русия с още санкции | StandartNews.com

 

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля да засили санкциите срещу руските дългови инструменти, предава Bloomberg като цитира свои източници.

В Белия дом възнамеряват на наложат по-строги ограничения, ако Русия „не прекрати хакерските атаки и опитите за вмешателство в американския политически процес“, пише световната агенция.

Един от вариантите е да забрани на американските компании да купуват руски облигации, пуснати от централната банка на Русия и то не само на първичния, но и на вторичния пазар. Ако това се случи, ще навреди сериозно на основния начин на финансиране на Москва на международните пазари.

Въпреки, че курса на рублата се заздрави тази седмица, последиците в дългосрочен план едва ли ще са оптимистични. В известен смисъл това представлява преминаване на Рубикон, което е съпроводено с потенциално дългогодишни последици, написа Ройтерс.

На 15 април САЩ въведе нови санкции и изгони десетки руски дипломати. Вчера пък Русия обяви ответни мерки – реципрочно се раздели с американски дипломати, а на останалите не разрешава свободно да пътуват из страната. Освен това препоръча на американския посланик да замине за Вашингтон за консултации.

На фона на обтегнатите отношения, предложението на президента Джо Байдън за двустранна среща с руския си колега засега е потънало в мълчанието на Кремъл. Незавасимо, че австрийския канцлер Курц вече им отправи покана срещата да е във Виена, говорителят на Путин Дмитрий Песков не каза дали ще има ответна реакция, като се аргументира, че това е въпрос между двамата президенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай