Алла Пугачова удари звучен шамар на Путин

Руската мегазвезда бясна на президента

Алла Пугачова удари звучен шамар на Путин | StandartNews.com

Звучен шамар на Путин удари руската мегазвезда Алла Пугачова. Тя мощно критикува руския президент заради война в Украйна и заради обявяванет она съпруга и Галкин за чуждестранен агент, защото громи военната агресия.

"Началото на края на режима на Путин", "Алла за президент", "Милиони алени рози срещу силата на злото": критиката на Алла Пугачова срещу войната на Русия в Украйна предизвика стотици хиляди реакции в социалните мрежи, пише Deutsche Welle.

В Инстаграм Алла Пугчова предложи да бъде обявена за "чуждестранна агентка". По този начин 73-годишната икона на руската попмузика демонстрира своята солидарност със съпруга си Максим Галкин - певец и телевизионен водещ. Преди време той остро разкритикува изпращането на руски войски в Украйна. Заради това миналата седмица руското правосъдно министерство го включи в списъка с тъй наречените чуждестранни агенти. Това означава, че руските власти го обвиняват в политическа активност в полза на Украйна, както и за финансиране от Украйна. Сега и Пугачова надигна глас срещу войната.

Посланието на Пугачова гласи: "…защото съм солидарна със съпруга си - един честен, порядъчен и искрен човек, истински и неподкупен руски патриот, който желае на родината си да процъфтява, а също и мирен живот, свобода на словото и край на гибелта на нашите момчета за илюзорни цели, които трансформират страната ни в заточеник и правят труден живота на нашите граждани".

Според руското законодателство, властите могат да обявяват за чуждестранни агенти организации и отделни лица, които имат активна политическа дейност и биват финансирани от чужбина. По правило нарочените за чуждестранни агенти впоследствие биват подлагани на засилен контрол от държавата.

Суперзвезда в Русия

В родината си Алла Пугачова е истинска звезда. Още от 1970-те години тя е колос в руската рок- и попмузика, успехът ѝ надживя краха на Съветския съюз, а през последните години се доказа и като величина в шоу бизнеса с непрестанните си телевизионни участия. Бракът ѝ с 27-години по-младия от нея Галкин пък е непрестанна тема в булевардните издания.

След началото на руската война в Украйна двамата напуснаха Русия и се установиха в Израел. За ралика от Галкин обаче, който не пестеше критиките си към руското ръководство, Пугачова досега се въздържаше от политически изявления.

"Звучен шамар за Кремъл"

Руският политолог Аббас Галямов, който преди е писал речите на президента Путин, определи изразената позиция на Пугачова като "звучен шамар за Кремъл". Галямов припомня, че тя е сред известните личности в Русия, за които в обществото цари пълен консенсус, и казва, че нейното изненадващо решение да заеме позиция по политическа тема може да накара обществото да си каже: "Край, стига вече", което е много опасно за властта.

И наистина: думите на Пугачова отекнаха като взрив в руското общество. Политици, артисти и всякакви общественици ѝ се възхищават за проявената гражданска позиция и смелост: "Браво, Алла Борисовна!", "Респект", "Милиони алени рози срещу силата на злото", "Началото на края на режима на Путин", "Най-доброто ѝ изпълнение от много години насам" - това са само някои от коментарите след като изпълнителката изрази позицията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай