Събота,

Акция срещу даркнет в целия свят, арестуваха българи

От: Редакция -
Акция срещу даркнет в целия свят, арестуваха българи
A
A
A

150 души са са задържани при глобална полицейска акция срещу незаконна търговия в т.нар. даркнет.

Тъмният интернет е нелегална и скрита за обикновения потребител част от световната мрежа, чрез която се извършват всякакви незаконни дейности като продажби на наркотици и оръжия. "Операцията с кодово име "Дарк Хън ТОР" представляваше поредица от отделни, но допълващи се акции в Австралия, България, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ", съобщават от Европол, цитирани от Франс прес.

Задържаните около 150 души са продавали дрога или оръжия в даркнета. Конфискувани са били няколко милиона евро в брой и  биткоини, както и оръжия и дрога. Операцията последва разбиването през януари на платформата ДаркМаркет, представена тогава като най-голямото място за търгуване на черния киберпазар. Тогава операцията бе оглавена от германската полиция.

При новата операция в САЩ са арестувани около 65 души, в Германия - 47 души, в Обединеното кралство - 24 души, както и по четирима души в Нидерландия и в Италия. Някои от арестуваните са представлявали важни за Европол мишени. Силите на реда са конфискували 26,7 милиона евро в това число в брой и под формата на криптовалута, дрога, по-специално 25 000 таблетки екстази, и 45 огнестрелни оръжия. В Италия пък полицията е закрила пазари за незаконна кибертърговия, наречени Дийпсий и Берлускони (което е името на бившия италиански премиер), в които е имало над 100 000 обяви за незаконни продукти.

Операцията на Европол е била в координация и с европейската агенция за съдебно сътрудничество Евроджъст. До нея се е стигнало благодарение на задържането през януари в Германия по време на предходната операция срещу тъмната мрежа на 34-годишен германец. Той е бил арестуван на германо-датската граница и е предоставил на разследващите по света много доказателства, казва Европол.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички