Ад по летищата, Луфтханза отмени 1000 полета

Готвят се за стачка, която ще започне  на 27 юли

Ад по летищата, Луфтханза отмени 1000 полета | StandartNews.com

"Луфтханза" отмени повече от 1000 полета заради стачка, която ще започне  на 27 юли. Германският профсъюз Ver.di призова персонала за еднодневна стачка на фона на продължаващите преговори за заплатите, засягащи около 20 000 души от работещите за самолетния превозвач.

Стачката ще засегне летищата във Франкфурт, Дюселдор, Мюнхен и Берлин, и ще продължи от 03.45 часа местно време в сряда до 06.00 часа сутринта в четвъртък.

Това може да доведе до нов хаос на германските летища по време на натоварения летен туристически сезон, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БНР. Досега Ver.di и "Луфтханза" са провели два кръга преговори за заплатите, като следващият кръг е насрочен за 3 и 4 август. Сега Ver.di настоява за увеличение на заплатите с 9,5% за период от дванадесет месеца, като самото трудово възнаграждение трябва да бъде увеличена с минимум 350 евро. Предполага се, че увеличението на заплатите ще доведе до големи разлики за най-нископлатения персонал.

"Луфтханза" предложи от своя страна увеличение от 150 евро на месец до края на тази година и още 100 евро от началото на 2023 г., плюс увеличение с 2% от средата на 2023 г. в зависимост от финансовите резултати на компанията. Профсъюзът Ver.di обаче отхвърли предложението, заявявайки, че е недостатъчно за компенсиране на нарастващата инфлация, която достигна 8,2% в Германия през юни.

Заместник-председателят на Ver.di Кристин Беле обясни, че исканията на синдиката са свързани с претоварването на персонала на авиокомпанията и с липсата на персонал, както и заради високата инфлация и плановете за тригодишно намаляване на заплатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай