6 млн. литра бира ще изпият на Октобърфест

6 млн. литра бира ще изпият на Октобърфест | StandartNews.com

За 16 дни в Мюнхен ще бъдат похарчени над 1 млрд. евро

Цената на пенливата напитка надмина 10 евро за литър

На 19 септември в Мюнхен, Германия, официално беше открит световният празник на бирата - Октобърфест. По традиция той ще продължи 16 дни - до 4 октомври. Данните сочат, че през последните години фестивалът събира над 6-7 милиона посетители от цял свят. Според сайта octoberfest.de се очаква тази година да се изпият над 6 млн. литра бира. Пенливата напитка ще се продава от 10 ч до 22,30 часа през делничните дни и от 9 ч до 22,30 часа през почивните.

Октобърфест е не само един от най-популярните празници в Германия, но е и огромна машина за пари. Ако цената на бирата през 1971 г. е била между 2,50 и 2,95 евро, то сега тя премина границата от 10 евро за литър. Въпреки високите цени интересът на германците и чужденците към бирения празник не стихва. Още през миналата година някои от бирените шатри увеличиха цените си за литър бира до близо 10 евро. Тази година всички шатри последваха примера им - средната цена на голямата халба е 10,30 евро без значение какъв вид е - светла, тъмна, жива или мътна. Традицията повелява на Октобърфест да се предлага само мюнхенска бира. Шестте мюнхенски пивоварни, които взимат участие, са Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Lowenbrau, Hacker-Pschorr и Hofbrau. Пивоварната Augustiner е емблема за Мюнхен. Тя е единствената, която все още използва дървени бъчви за съхранение на бирата. Paulaner пък е най-новата сред пивоварните. Бирените шатри са разположени на 42 хектара.

Освен бирата се повишават и цените за нощувка в хотелите в града. Още от предишни години се знае, че цените скачат почти двойно по време на Oктобърфест (стая в категория три звезди, с включена закуска, обикновено струва около 60 евро, но по време на феста стига 100 евро).

Изчисленията показват, че на фестивала ще бъдат изядени над 500 000 печени пилета. Освен бирата ще се изпият и 80 000 литра вино и 30 000 бутилки шампанско. Хит ще са и баварските наденички (т.нар. вурстове) и свинските пържоли. Организаторите са помислили и за вегетарианците. В менютата има специални блюда за тях, както и за диабетиците. Очаква се приходите от бирения фест в Мюнхен да достигнат 1 млрд. евро. През 2013 година там са били похарчени 1,1 милиарда евро. Сумата включва продажбата на бира, различни ястия, а също и приходите, получени от стеклите се туристи - от собствениците на хотели, на магазини и сергийки за сувенири, както и от таксиджиите.

Традиционните
носии са скъпи

Не може да отидем на феста без подходящото облекло - германската носия. За мъжете това са ледър хозен, а за жените бяла риза с цветна рокля с корсет и дълги чорапи. Цената на дрехите може да не ви се струва много висока, ако те са произведени в Китай или Индия. Оригинални, истинско германско производство, те могат да достигнат до към неколкостотин евро, а някои дори надхвърлят хиляда. В днешно време продажбата на носиите се е превърнала в една изключително доходоносна търговия, от която се изкарват много пари. По-икономична алтернатива предлага веригата супермаркети Алди, както и магазините за дреги C&A, които сезонно пускат серия дрехи за Октобърфест на много достъпни цени.

За посетителите винаги има различни атракции - виенски колела, въртележки, влакчета и много различни щандове със сувенири. Децата се радват най-много на увеселителния парк, разположен в центъра на града на 34,5 хектара. Организаторите препоръчват гостите на бирения фест да се качват на люлките преди консумацията на бира.

Начало дава сватбата
на Лудвиг I Баварски

Началото на Октобърфест поставя сватбата на Лудвиг I Баварски с Тереза от Саксония - Хилдбургхаузен. Те се женят на 12 октомври 1810 г. и празненствата траят 5 дни. На 17 октомври са организирани конни надбягвания на Терезиенвийзе (поляната на Тереза), която тогава се намира в края на Мюнхен. Празненствата били толкова хубави, че на следващата година всички били единодушни, че те трябва да се повторят. През 1813 г. фестът отпада заради войните с Наполеон. Иначе до 1819 г. той се провежда ежегодно, като е финансиран частно, а от тогава започва да се организира от градоначалниците. По време на Първата и Втората световна война Октобърфест не е провеждан. Едва през 1950 г. празненствата са възобновени по инициатива на тогавашния кмет на Мюнхен Томас Вимер. От 1980 г. Октобърфест се превръща в хит и привлича ежегодно милиони посетители. Рекордът за най-много хора дошли да пийнат бира на поляната на Тереза е през 1985 г. - 7,1 млн. души. Така до днес той е празнуван общо 182 пъти.

Изяждат 500 хил.
печени пилета

Поляната на Октобърфест се простира на площ от 42 хектара, а на нея са разположени 14 голями и 21 малки палатки. Общо местата за сядане във всички палатки са били 119 000.

6,3 милиона са посетили Октобърфест миналата година, като 20% от тях са били чужденци. Всички те са изпили 7,1 мнл. литра бира. Към тях за мезе са изядени 500 000 печени пилета, 59 000 свински джоланчета, 116 говеда и 48 телета.
На феста миналата година са работели 8000 души на пълен работен ден и 5000 почасово.

Регистрираните загубени вещи са били 3646, измежду които 900 лични карти, 700 дрехи, 530 портмонета, 400 ключа, 330 мобилни телефона, 305 дамски чанти, 4 билета за мача от Бундеслигата между Байерн Мюнхен и Хановер, 2 брачни халки и 1 клетка за котки.

В рамките на феста са изразходени 2,98 милиона киловатчаса ток, 115 000 куб. литра вода, 220 000 куб. метра газ.
Тоалетните, поставени за посетителите, са били 1410, от които 32 тоалетни за инвалиди.

7900 посетители са потърсили лекарска помощ, като 3600 са лекувани от лекар, а 800 са лежали в болница. Натровилите се с алкохол са били 600.
А накрая останали 900 тона боклук.

Духът на празника
е и в Пловдив

Ако нямате възможност да отскочите до Германия, може да посетите Октобърфест в Пловдив, който се провежда за трета поредна година (от 25 септември до 4 октомври). Автентичната баварска бирария Йегерхоф ще предложи 3000 литра специална Октобърфест бира с алкохолно съдържание 6%, която се консумира единствено в еднолитрови халби - така, както повелява германската традиция. В продължение на 10 дни в бирарията ще се организират различни събития съсазабавна програма с водещ, DJ, специални гости, а ще има и различни награди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай