60 години след кошмарът в Скопие

Навършват се 60 години от разрушителното земетресение

60 години след кошмарът в Скопие | StandartNews.com

Днес се навършват  60 години от разрушителното земетресение в Скопие, което на днешната дата през 1963 г. разруши града из основи и отне живота на 1070 души, отбелязват медиите в Република Северна Македония. 

Редица прояви са организирани по повод годишнината - полагане на цветя на паметника на жертвите на труса, изложби, представления и концерти. От 20.00 часа в Музея на град Скопие музикалната платформа "Терапия" организира мултимедийното събитие "Разговор за Скопие – 60 години от катастрофалното земетресение".

В рамките на събитието ще има изложби на известни македонски художници и ще бъде представена изложбата "Скопие - град Феникс".

Ще има прожекции на филмите "Мементо" и "Скопие мечтае".

Катастрофалното земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер разтърси страната точно в 5.17 ч. сутринта на 26 юли 1963 г. То продължи около 20 секунди и засегна най-тежко районите по поречието на река Вардар. Земетръсът бе последван от серия вторични трусове.

Три хиляди души бяха ранени, над 15 хиляди жилища бяха разрушени, а 28 хиляди повредени. Около 200 хиляди души останаха без дом.

Държави от целия свят помогнаха за възстановяването на разрушения град в изцяло нов архитектурен стил. Въпреки Студената война в преустройството на Скопие с ресурси и персонал се включиха държави както от Източния, така и от Западния блок.

Смята се, че земетресението от 1963 г. е третото, което разрушава града по такъв начин. Има сведения за подобни разрушителни трусове също през 518 и 1555 г., пише БТА. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай