5 млн. рубли за главата на Немцов

Вероятният убиец Заур Дадаев е служил 10 г. във батальон "Север"

5 млн. рубли за главата на Немцов | StandartNews.com

Убийците арестувани в Ингушетия от врагове на Кадиров
Поръчителят Руслан Геремеев все още не се издирва

Чеченски командоси от "личната гвардия" на Рамзан Кадиров са организирани разстрела на руския опозиционен политик Борис Немцов край стените на Кремъл, става ясно с напредване на разследването. Непосредственият извършител е 33-годишният лейтенант Заур Дадаев, зам.-командир на батальона "Север", дислоциран в Грозни. При първоначалния разпит той е поел вината върху себе си, а като мотив е посочил обидните за исляма изказвания на Немцов след атентата в "Шарли ебдо", а също и че за злодеянието са платени 5 млн. рубли /$ 82 000/.

Във фаталната вечер Дадаев, заедно с братовчед си Анзор Губашев и друг боец от "Север" - Беслан Шаванов, са проследили Немцов и неговата приятелка Анна Дурицка до Големия Москворецки мост. Заур се приближил на 5 м от двойката и е изстрелял три куршума в гърба на Немцов. Политикът паднал и повлякъл жената със себе си. След малко обаче тръгнал да се изправя и чеченският килър стрелял още три пъти. Дадаев е държал пистолета с лявата ръка, а с дясната - телефон, по който е давал инструкции на двамата си съучастници да се приближат с колата и да го вземат. По-късно зам.-командирът на батальон "Север" се отрече от показанията си пред следствието и заяви, че те са дадени след изтезания.

По информация на "Новая газета" спецслужбите четири дни по-късно са докладвали на президента Владимир Путин, че покушението е извършено от чеченски силоваци.

Те разполагали с "черен списък"

в който влизали Борис Немцов, Алексей Венедиктов, Михаил Ходорковский и вероятно Ксения Собчак. По всяка от мишените "работила" не само една група от убийци, а по чеченски обичай - поне две.

За организатор на екзекуцията от самото начало е считан майор Руслан Геремеев, който също е служил в батальон "Север". Той е запознал един с друг участниците в престъпната група, предоставил им е автомобила, с който са избягали - ZAZ Chance, а също и оръжието - пистолет "Макаров", съобщи РБК.

Руслан Гереемев е племенник на двама представители на Чечня в парламента - депутата от Държавната Дума Адам Делимханов и сенатора Сулейман Геремеев. Депутатът и сенаторът са братовчеди. Братът на Адам - Алибек Делимханов, пък е командир на батальон "Север". Всички те са близки и роднини на президента на Чечня Кадиров. В момента Руслан не е обявен за издирване, а според медиите той се намира в Грозни под усилена охрана.
Версията, че убийството е

отмъщение за думите след "Шарли ебдо"

отпада, след като от камерите за видеонаблюдение става ясно, че следенето на политика с техния автомобил е започнало още миналия септември. По това време Дадаев и Геремеев наемат обща квартира в Москва и работят заедно в чеченска фирма за събиране на дългове.

Главният заподозрян Заур Дадаев се е уволнил от батальон "Север" в деня след убийството - 28 февруари. Той е подал рапорт за напускане през декември, а през януари е излязъл в едномесечен отпуск. Наскоро е напуснал подразделението и друг от атентаторите - Беслан Шаванов.

Батальонът е сформиран през 2006 г. от нередовни структури, подчинени на Рамзан Кадиров - т.нар. антитерористични центрове. Те са съставени от бивши бойци на чеченските сепаратисти, преминали след 2003 г. на страната на лоялните към Кремъл власти. В 248-и специален моторизиран батальон "Север" служат 600 бойци, той е включен в състава на 46-а бригада на оперативно назначение към Вътрешните войски на МВР на Русия. "Командосите в тези подразделения са лоялни не толкова на руската държава, колкото лично към Кадиров, който на свой ред е лоялен към Путин. При тях действа система на феодални взаимоотношения", смята главният редактор на "Кавказкий узел" Григорий Шведов.
Освен Дадаев и Шаванов разследващите идентифицират като заподозрени също братята Анзор и Шагид Губашеви, Хамзат Бахаев и Тамерлан Ескерханов. Последните трима са били помагачи - следели са Немцов, осигурили са транспорта за бягството, доставили са мобилни телефони и сим карти на чужди имена. Връзките между тях освен служебни са роднински и землячески - повечето от тях са родом от ингушкото село Вознесенская.

Малко след като атентаторите заминават за Северен Кавказ, в град Малгобек, Ингушетия, пристига специален отряд на Федералната служба за сигурност. На 5 март в Грозни Заур Дадаев заедно със свой приятел

си поръчват наркотици по телефона

и тръгват към Ингушетия да ги вземат. В Назран те са арестувани от службата по Наркоконтрол на Ингушетия. Частите на Кадиров се опитват да ги измъкнат от ареста, но внезапно се намесва спецназът на ФСБ, който с чували на главите ги качва на военен самолет за Москва. На следващия ден братята Губашеви разбират за ареста и тръгват към съседната република, за да освободят братовчеда си Даур, но също са арестувани.

На 7 март последният от групата - Беслан Шаванов, е блокиран от спецчасти в квартира в Грозни.

Самовзривява се с ръчна граната

която според властите се опитвал да подхвърли на дошлите да го арестуват командоси. Прави впечатление, че Шаванов е единственият опит при опит за задържане в Чечня, докато останалите са арестувани без никакви инциденти в Ингушетия. Наблюдателите смятат, че хората на Кадиров са опитали да заличат следите с убийството на командоса от батальон "Север". В съседна Ингушетия обаче на власт е Юнус-Бек Евкуров, който е известен като яростен противник на Кадиров. Главите на Чечня и Ингушетия спорят и за територии. Именно подчиненият на Евкуров Наркоконтрол е сложил белезниците на Дадаев и останалите.

Рамзан се сблъска с ФСБ

Веднага след убийството на Немцов президентът на Чечня Рамзан Кадиров заяви: "Организаторите на убийството са се надявали, че за смъртта на Немцов целият свят ще обвини ръководството на страната. Няма никакви съмнения, че убийството на Немцов е организирано от западните спецслужби". След като става ясно, че зад покушението стоят неговите "планински орли", Кадиров сменя версията: "Познавам Заур Дадаев като истински патриот на Русия. Той е един от най-безстрашните и мъжествени войници", коментира той. По думите му Дадаев е награждаван многократно, а веднъж в битка успял да ликвидира 8 терористи. Кадиров определи и самовзривилия се Шаванов като "храбър войник". Той повтори отново клетвата си за вярност към руския президент и допълни, че е готов да умре за него. На стадион в Грозни през декември Кадиров заедно с 12 000 свои бойци даде тържествена клетва за вярност към Путин и се нарекоха негова "пехота", готова да воюва с враговете му в Русия и зад граница. Според редица анализатори в момента тече мощен сблъсък на силоваците в Кремъл - ФСБ срещу отрядите на Кадиров. В подкрепа на тази версия идват разкритията на федералните, че близкото обкръжение на чеченския президент стои зад убийството, а не е дело на обикновени бойци. Именно данните на ФСБ помогнаха да се отхвърлят различните сценарии за участие на ЦРУ, украинските спецслужби, крайни руски националисти и др. С осветяването на групата отпадна и хипотезата за поръчка от Адам Осмаев, командир на чеченския отряд, който се бие на украинска страна в Донбас. Депутатът Адам Делимханов, към когото водят всички следи, е "повече от брат" за Кадиров. Също така миналата седмица бе обявен за издирване друг приближен на чеченския президент. Шаа Турлаев е заподозрян за организацията на опит за убийство срещу кмета на ингушкия град Хасавюрт - Сайгидпаши Умаханов. Според сайта на сепаратистите "Кавказ Център" хората на Рамзан са били предадени на ФСБ от друг чеченски силовак - Мохамед Даудов-Лорда, шеф на администрацията на Кадиров. В момента той се укрива с личната си охрана някъде в кавказките планини. Засега Кадиров не се чувства застрашен - в последните дни той бе награден от президента с Почетен орден и с медал за освобождението на Крим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай