300 000 искат да живеят в Либерланд

300 000 искат да живеят в Либерланд | StandartNews.com

Страната получава по една кандидатура на всеки три секунди

Стотици хиляди искат да станат първите граждани на най-младата държава в света. Районът на Горня Сига, която в момента е достъпна само по прашни хърватски пътища, е на път да се превърне в поле на един от най-новите политически експерименти - Либерланд. Съвсем наскоро Вит Йедличка обяви идеята си за създаване "на най-новата държава в Европа, която е разположена на територия от само 7 кв.км в ничия земя между Сърбия и Хърватия. Това е изолиран район, където зелените гори на местността се срещат с белия пясък на западния бряг на река Дунав. Единствените признаци на живот се състоят от една-единствена порутена постройка, закичена с непознат флаг, фазани, елени, от време на време някоя дива свиня и прелитащи орли и соколи.

Само дни след обявяването на новата държава 300 000 души са изпратили молби да станат първите жители на страната. Според президента Вит Йедличка страната получава по една кандидатура на всеки три секунди от всички краища на света. Бъдещите граждани предлагат и експертен опит в области като слънчева енергия, далекосъобщения, градоустройство и дори сечене на монети. "Хората планираха целия град само за три дни, а други от тях имат огромното желание да инвестират", коментира големия наплив държавният глава.

Единствените условия, за да стане някой жител на Либерланд, е да уважава индивидуалните права, мнението и частната собственост, както и да нямат криминално досие или минало в нацистка или комунистическа партия. Като вдъхновение за Либерланд Йедличка е ползвал идеите на третия президент на САЩ Томас Джеферсън, затова и официално обявява съществуването на новата държава на рождения ден на американския управник. Накратко, хората, които биха искали да живеят в Либерланд, се описват като такива, които са недоволни от статуквото, държавната намеса и високите данъци. Яромир Мисковски е част от малкия екип, който чете хилядите кандидатури във временното посолство в Прага. Той описва огромните различия между кандидатите - сред тях има френски полицай, черногорски адвокат, който иска да помогне с конституцията и да работи като съдия, египетски водопроводчик и германски специалист по управление на данни.
Мотото на Либерланд е "Живей и остави другите да живеят". Страната вече има и флаг, на който жълтият цвят символизира свободата, синьото - река Дунав, а черното - опълчването срещу системата. Върху знамето има и дърво, коeто е символ на изобилието, птица - на свободата и слънце - на енергията. Чешки рапър пък се занимава с написването на химна на Либерланд.

Президентът Вит Йедличка добавя, че правителството ще има между 10 и 20 членове и полиция, но няма да има армия. Правната система ще включва добри практики от други държави - Швейцария, Великобритания, Естония, части от Конституцията на САЩ. Планира се употребата и на криптовалута, подобна на биткойн, а емитирането на държавен дълг е забранено от основния закон. Йедличка се противопоставя и на ЕС и смята, че за да търгуваш с Европа, не е задължително да си в съюза. Той смята, че Либерланд просто може да стане част от Европейската асоциация за свободна търговия и Шенгенската зона.

Все още обаче двете съседни държави - Сърбия и Хърватска - гледат с пренебрежение на новопоявилата се държава. От външните министерства на страните определиха обявяването на Либерланд за "несериозен акт, който не се нуждае от по-нататъшен коментар".

Президентът на Либерланд е също толкова мистериозен, колкото и страната му. Вит Йедличка е политик, разочарован от политиката на родната си Чехия. Там той се е кандидатирал няколко пъти и е печелил място на избори на регионално ниво, но се е отказал от поста си, тъй като осъзнал, че няма да успее да направи някакви значими промени. Йедличка, който бе член на Консервативната партия на свободни граждани, твърди, че е бил вдъхновен да създаде Либерланд заради многото хора, които го питали защо не я създаде по модел на Хонконг. Единственото логично решение според него било да вземе това парче земя между Хърватия и Сърбия на брега на Дунав и да създаде първия в света данъчен рай. Президентът на най-младата държава е работил и в ИТ сектора като финансов консултант, а също е бил и професор. Той се издига до най-високия пост на държавен глава на Либерланд чрез гласовете на единствените хора, които живеели там - приятелката му, която в момента е и първа дама, и негов близък приятел.

Йедличка е против повечето форми на данъчно облагане и държавната помощ. Той казва, че данъците в страната ще бъдат доброволни и дори никой да не плаща, пак ще има достатъчно пари. "Не ни пука много за това, защото правителството ще има много малко разходи. Ще имаме толкова много пари, че няма да знаем как да ги похарчим", хвали се президентът. Той добавя, че правителството ще съществува само за да поддържа обществения ред и да защитава границите на страната. Новоизбраният държавен глава смята, че всяка държава някога е била създадена на ничия земя, и както човешкият разум няма граници, така няма и ограничение за това колко човека могат да живеят в Либерланд. Това зависи само от това колко може да бъде застроена площта от 7 кв.км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай