154 удара с камшик! Коя е иранката с Нобел за мир

Наградата за иранското правозащитно движение идва на фона на нов шокиращ случай

154 удара с камшик! Коя е иранката с Нобел за мир | StandartNews.com

Арестувана е 13 пъти, осъждана е 5 пъти. Общо присъдите й са за 31 години затвор и 154 удара с камшик. Коя е Наргес Мохамади, иранката, която спечели Нобеловата награда за мир? Тя е посветила живота си на борба за човешките права и срещу смъртното наказание и в момента излежава няколко присъди.

От 2010 г. Наргес е почти постоянно в затвора, и в този момент излежава 12-годишна присъда и не е виждала децата си Али и Киана от 2 години. Наргес Мохамади е вицепрезидент на Организацията "Център на защитниците на човешките права в Иран".

"Надявам се един ден да мога да кажа, че екзекуциите в Иран спряха и жените в моята родина имат права", казва Мохамади - активист за защита на човешките права, на 08.01.2021 г.

Дори зад решетките продължава да дава гласност - миналата година с писмо от прословутия затвор Евин в Техеран, където са държани повечето ирански дисиденти, тя разкрива как жени, арестувани при антиправителствените протести през 2022 година, са сексуално и физически малтретирани.

Тогава протестите избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за нарушаване на нормите за обличане в ислямската република. Приветствайки Мохамади като "борец за свобода", председателката на Норвежкия нобелов комитет започна речта си с един от лозунгите на мирните протести срещу иранското правителство.

"Жени. Живот. Свобода", каза Берит Райс-Андерсен - председател на Норвежкия Нобелов комитет.

В изявление пред "Ню Йорк таймс" след обявяването на наградата в Осло иранката казва, че глобалната подкрепа и признанието за битката й в защита на човешките права я правят още по-решена да продължи и е изпълнена с надежда. Съпругът на Наргес е политически активист, живее с двете им деца в Париж.

"Тази Нобелова награда ще отвори вратата за борбата на Наргес за човешките права, ще я направи безстрашна. Но най-важното е, че наградата се присъжда за движението в памет на Махса Амини", коментира Таги Рамани - съпруг на Наргес Мохамади.

От Нобеловия комитет и от ООН призоваха властите в Техеран да освободят активистката.

"Ако иранските власти вземат правилното решение, те ще я освободят, за да бъде тук и да получи наградата си. Надяваме се именно на това", заяви Берит Райс-Андерсен.

От полуофициалната иранска информационна агенция Фарс обявиха, че Наргес Мохамади е наградена с Нобел за мир заради действията срещу националната сигурност на страната. Наргес е 19-ата жена, която получава Нобел за мир и втората иранка след Ширин Ебади, която е лауреат за 2003 година.

Наградата за иранското правозащитно движение идва на фона на нов шокиращ случай - младо момиче е в болница, в кома след конфронтация с иранската морална полиция в метрото, защото не е носила хиджаб. При насилственото й извеждане от метрото, жената си удря главата. След смъртта на Махса Амини все повече жени не спазват закона за носене на хиджаб на публични места, въпреки строгите наказания. Иран е на 143-то място от общо 146 държави за равенство на половете според класацията на Световния икономически форум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай