100 хиляди за главата на режисьора на филма за Мохамед (обновена)

100 хиляди за главата на режисьора на филма за Мохамед (обновена) | StandartNews.com

Исламабад. Сто хиляди долара дава пакистанският министър на жп-транспорта Гулам Ахмад Билур за главата на режисьора на скандалния филм за Мохамед, предаде Ройтерс. Правителството обаче се разграничи от скандалното предложение.

Пакистанският премиер Раджа Первез Ашраф осъжда предложението на министъра за награда за убийството на създателя на антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите", предаде БиБиСи.

"Ще дам 100 000 долара на онзи, който убие богохулника, оскърбил светия пророк. Призовавам талибаните и братята от Ал Каида също да се включат в това благородно дело", обяви Билур по-рано. Той добави, че ако има възможност ще убие режисьора със собствените си ръце, пък нека после го обесят.

Антиислямският филм "Невинността на мюсюлманите" предизвика бурни протести на мюсюлманите в целия свят. Възмущението в Пакистан е изключително голямо. След петъчната молитва протестите на няколко десетки хиляди души прераснаха в насилие. Тогава бяха убити 21 души и ранени над 200.

В Афагнистан над 2000 протестиращи днес са блокирали магистрали между градовете Джелалабад и Торкхам.

Междувременно You Tube отказа да свали клиповете с части от филма, които настървяват още напрежението. Едва вчера Google се съгласи да ограничи линковете към скандалната лента, но само за Йордан.

Напрежението допълнително подсилиха и френски карикатури на Мохамед, които публикува сатрирично списание. Малко по-късно и германско списание обеща да сложи карикатури на октомврийския си брой.

Заради нестихващите протести на мюсюлманите охраната на западните и американските посолства продължава да е засилена навсякъде в ислямския свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай