1000 американски войници идат в България. Искат ли съгласие от нас?

Задачата на американците ще е да отговорят на исканията, които страни от района отправяли

1000 американски войници идат в България. Искат ли съгласие от нас? | StandartNews.com

Съединените щати и някои от съюзниците им в Европа, включително България, обсъждат разполагането на хиляди допълнителни американски военни - приблизително по 1000 във всяка държава. Това е част от демонстрирането на подкрепа от Вашингтон "пред лицето на продължаваща агресия на Москва", съобщи Си Ен Ен.

Телевизията се позовава на трима служители на администрацията, запознати с хода на обсъжданията.

Румъния и Унгария са другите споменати страни, като румънският президент Клаус Йоханис вече заяви, че страната му с готовност ще приеме американското присъствие в рамките на НАТО. Моделът ще следва познатото разполагане на бойни групи в балтийските републики и Полша, допълва американският телевизионен канал.

САЩ и Великобритания са сред страните, които възнамеряват да пратят войски, но не всички 30 члена на НАТО желаят да участват, уточнява европейски дипломат. Поради това Вашингтон е преминал към двустранни разговори.

Новината потвърди и британският в. "Дейли телеграф", според който Великобритания и САЩ разглеждат възможността да изпратят по 1000 войници в Румъния, България и Унгария. Вестникът уточнява, че правителството в Лондон още не е взело окончателно решение.

Един от официалните източници на Си Ен Ен е описал тази група като "коалиция на желаещите".

Задачата на американските военни ще е да отговорят на исканията, които страни от района отправяли. Частите могат да действат в Европа едностранно, т.е. под американско командване в пълно сътрудничество с националните власти и отбрана или в рамките на съществуващи структури на НАТО.

Такъв ход би бил решителна промяна в подхода на САЩ към кризата поради ясното съзнание, че Москва незабавно ще го използва като доказателство за твърденията си, че НАТО действа агресивно, наближавайки с нови части руските граници. Така от своя страна Русия би оправдала струпването на своята армия по украинската граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай