Събота,

1000 американски войници идат в България. Искат ли съгласие от нас?

От: Рачо Рачев, сн. Ройтерс -
2783
1000 американски войници идат в България. Искат ли съгласие от нас?
A
A
A

Съединените щати и някои от съюзниците им в Европа, включително България, обсъждат разполагането на хиляди допълнителни американски военни - приблизително по 1000 във всяка държава. Това е част от демонстрирането на подкрепа от Вашингтон "пред лицето на продължаваща агресия на Москва", съобщи Си Ен Ен.

Телевизията се позовава на трима служители на администрацията, запознати с хода на обсъжданията.

Румъния и Унгария са другите споменати страни, като румънският президент Клаус Йоханис вече заяви, че страната му с готовност ще приеме американското присъствие в рамките на НАТО. Моделът ще следва познатото разполагане на бойни групи в балтийските републики и Полша, допълва американският телевизионен канал.

САЩ и Великобритания са сред страните, които възнамеряват да пратят войски, но не всички 30 члена на НАТО желаят да участват, уточнява европейски дипломат. Поради това Вашингтон е преминал към двустранни разговори.

Новината потвърди и британският в. "Дейли телеграф", според който Великобритания и САЩ разглеждат възможността да изпратят по 1000 войници в Румъния, България и Унгария. Вестникът уточнява, че правителството в Лондон още не е взело окончателно решение.

Един от официалните източници на Си Ен Ен е описал тази група като "коалиция на желаещите".

Задачата на американските военни ще е да отговорят на исканията, които страни от района отправяли. Частите могат да действат в Европа едностранно, т.е. под американско командване в пълно сътрудничество с националните власти и отбрана или в рамките на съществуващи структури на НАТО.

Такъв ход би бил решителна промяна в подхода на САЩ към кризата поради ясното съзнание, че Москва незабавно ще го използва като доказателство за твърденията си, че НАТО действа агресивно, наближавайки с нови части руските граници. Така от своя страна Русия би оправдала струпването на своята армия по украинската граница.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички