100-годишен надзирател в концлагер застава пред съда

Много ищци са на същата възраст като обвиняемите и се надяват на справедливост, казва адвокат

100-годишен надзирател в концлагер застава пред съда | StandartNews.com

76 години след края на Втората световна война в Германия ще започне нов съдебен процес срещу бивш нацист, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Дойче Веле".

Тази есен 100-годишният бивш надзирател в концентрационния лагер „Заксенхаузен” ще застане пред Темида. Според медията, съдът в Нойрупин - град във федералната провинция Бранденбург - е приел обвинителния акт срещу бившия нацист, който е работил в концентрационния лагер от януари 1942 г. до февруари 1945 г. Очаква се процесът да започне през октомври.

Като се вземе предвид възрастта му, обвиняемият ще участва в заседанията за около два часа дневно, заяви председателя на съда Франк Старк. Адвокат Томас Валтер, който ще представлява интересите на един от ищците в съдебната зала, посочи нуждата от такива процеси, въпреки вече преклонната възраст на предполагаемите престъпници.

„Много ищци са на същата възраст като обвиняемите и се надяват на справедливост“, каза той.

„Заксенхаузен”, разположен северно от Берлин, е открит през 1936 г. и от 1938 г., наред с други неща е бил административен център на всички нацистки концентрационни лагери. В годините преди освобождаването на концентрационния лагер от Червената армия през април 1945 г. през него са преминали над 200 000 души. Десетки хиляди затворници са намерили смъртта си в концлагера, включително в резултат на медицински експерименти, извършени върху тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай