Тежка нощ в Киев, десетки все още протестират

Тежка нощ в Киев, десетки все още протестират | StandartNews.com

Киев. Десетки протестиращи продължават да скандират срещу решението на украинското правителство да прекрати подготовката за подписване на споразумение за асоциация с ЕС, все още се намират на площад "Независимост" в центъра на Киев.

В неделя с Киев и други украински градове се проведоха многохилядни акции на привържениците на евроинтеграцията. В Киев имаше сблъсъци между демонстрантите и силите на реда.

Демонстрантите  развяваха украински знамена и флага на ЕС, и скандираха "Украйна в Европа". Мнозина носеха плакати с текст "Обичам ЕС".

Те опитаха да щурмуват сградата на правителството, стигайки до сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ, за ​​да ги разпръсне.

В четвъртък украинските  власти обявиха, че се отказват от споразумението за свободна търговия и политическо асоцииране с ЕС с аргумента, че страната не би могла да скъса търговските си отношения с Русия.

Вчерашният протест се разглежда като проверка за силата на опозицията и за способността й да накара президента Виктор Янукович да се върне към курса на евроинтеграция.

Ключово изискване за подписването на споразумението с ЕС бившият министър-председател и заклет враг на Янукович Юлия Тимошенко да бъде освободена от затвора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай