"Св. Юда" прати ада в Западна Европа

Ураганът се стовари със страшна сила върху три държави, уби най-малко четирима души

"Св. Юда" прати ада в Западна Европа | StandartNews.com

Лондон. Най-малко осем души са загинали в резултат от супербурята Свети Юда, която връхлетя Западна Европа. Четирима са загиналите във Великобритания, двама в Германия, един човек в Холандия и още един във Франция. Повече от половината от тях станаха жертва на паднали дървета. Бурята носи името на свети Юда Тадей, чийто празник се чества на 28 октомври.

Атомна електроцентрала в графство Кент спря заради бурята. Стихията остави без електричество 580 хил. домакинства в Обединеното кралство.

Междувременно Свети Юда стигна и до Лондон, където строителен кран падна върху сградата на секретариата на министерския съвет в Уестминстър. Няма пострадали при инцидента, но на зданието са нанесени сериозни щети. В Лондон временно бяха затворени някои наземни линии на метрото, а други работят със закъснение.

Заради урагана лондонското летище "Хийтроу" отмени 130 полета. В южната част на страната е прекратено движението на влаковете заради паднали върху релсите дървета.

Стотици пътници бяха блокирани на два ферибота между Франция и Великобритания в резултат на урагана. Заради затварянето на пристанищата на Кале и Дувър повече от 400 души останаха в морето в Ламанша.

Скоростта на вятъра на места достига 160 км в час, подобрявайки аналогичните показатели по време на т.нар. Голяма буря през 1987 г. Синоптици очакват стихията да бушува на територията на Обединеното кралство поне още един ден.

Холандия също бе засегната сериозно от бурята, която на места дойде с ветрове от 152 км в час. Почти в цялата страна е обявен код "червено". Ураганът вече отне живота на жителка на Амстердам, след като върху нея падна дърво. Намиращ се в близост мъж е откаран в болница със сериозна травма на главата. Още един човек е ранен от дърво, срутило се върху автомобила му. Междувременно амстердамското летище "Схипхол" отмени 42 полета заради лошото време.

Стихията се очакваше да удари сериозно и Северозападна Франция, където метеорологичната служба прогнозираше ветрове със скорост 120-130 километра в час. В 12 департамента в страната е обявен оранжев код във връзка с метеорологичните условия. Според прогнозите северните части на Германия, Южна Швеция, Дания и Прибалтика също ще усетят силата на стихията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай