Брюксел забранява наливния зехтин в кръчмите

Брюксел забранява наливния зехтин в кръчмите | StandartNews.com

Брюксел.Европейската комисия възнамерява да забрани употребата на шишета за зехтин за многократна употреба. Мярката трябва да влезе в сила от следващата година, предаде Би Би Си.

От 1 януари 2014 г. ресторантите ще могат да сервират зехтин само в шишенца за еднократна употреба, маркирани по стандартите на Европейския съюз. От Еврокомисията обясняват, че по този начин ще се повиши защитата на потребителите и ще се подобри хигиената.

Свободен избор или хигиена

Обвиненията от бранша обаче са, че Комисията измисля неоправдани регулации по време на икономическа криза. Говорителят на ЕК Оливър Байли репликира, че регулацията е в защита на потребителите и че е подкрепена от повечето страни – членки, както и от фермерските обединения.

„Просто искаме да гарантираме, че когато поискате качествено олио или зехтин в ресторант, ще получите точно това, за което плащате", обясни Байли.

„Дейли мейл" отбелязва, че потребителите не са толкова глупави и могат и сами да забележат, когато им се предлага по-ниско качество. Изданието все пак успокоява, че Еврокомисията не обсъжда подобни мерки за оцета, солта, пипера или „подобни важни принадлежности".

Това обаче е така само засега. След изявлението на Еврокомисията от петък германското министерство за защита на потребителите обяви, че Берлин е гласувал против регулацията, както и че се обмисля тя да бъде разширена и към други ресторантьорски принадлежности, съобщи „Шпигел".

Би Би Си коментира, че зехтинът често е обект на измама, тъй като широката му гама позволява на ресторантьорите да сипват евтини марки в оливерниците. Медиата припомня, че най-големите производители на зехтин – Италия, Испания и Гърция, са най-силно засегнати от кризата.

Някои ресторантьори обаче вече се опитаха да обяснят, че именно заради стремежа си да предлагат качество доставят зехтин от изпитани семейни стопанства. „Това решение не е екологично ориентирано и ще стесни избора до няколко разпространени масови марки", казва Сам Кларк, главен готвач в лондонския „Моро".

„Шантаво решение"

Забраната обаче може срещна съпротива и сред евродепутатите.

„Ако ЕС се управляваше както трябва, хората нямаше да са толкова антиевропейски настроени. Когато обаче излиза с подобни шантави неща, поставя под въпроса легитимността си и способността за взимане на решения. Икономическата криза в тези държави не е заради зехтина, а е заради еврото. Би трябвало да се концентрират над този въпрос", коментира депутатът от групата на консерваторите Марина Янакудакис, цитирана от британския „Индипендънт".

„Да не е 1-и Април? Комисията със сигурност има по-важни задачи, като еврокризата, срива в доверието към ЕС и слабата икономика", коментира колегата й Мартин Каланан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай