Премиерът на Полша със скандални разкрития за руските хакери

Лидерът окачестви като "провокации" действията на руските и беларуските тайни служби

Премиерът на Полша със скандални разкрития за руските хакери | StandartNews.com

Премиерът на Полша обвини днес руски агенции, че са хаквали полски правителствени сървъри, като са манипулирали и разпространявали имейли на полското правителство, за да изложат на показ обвързаността между изпълнителната и съдебната власт в Полша, предаде АП, цитирано от БТА.

Премиерът Матеуш Моравецки окачестви като "провокации" действията на руските и беларуските тайни служби, целящи според него да всеят раздори в Полша заради полската подкрепа за Украйна, след като тя бе нападната от Русия.

От имейлите от 2019 г., за които полската преса съобщи в понеделник, личи, че началникът на премиерската канцелария Михал Дворчик информира премиера, че е обсъждал някои съдебни дела с лице, описано като "председателката" Юлия П., и че тези дела са били прекратени.

Описанието съвпада с името на Юлия Пшилембска, председателка на полския Конституционен трибунал (съд). Под нейно ръководство конституционните магистрати са произнасяли присъди в полза на правителствената политика и в подкрепа на Варшава в споровете ѝ с Европейската комисия.

Вчера Пшилембска отрече някога да е обсъждала присъди на Конституционния трибунал освен с неговите членове. Тя заяви, че няма да се уплаши от каквито и да било "руски провокации". 

Кореспонденция между имейл адресите на Дворчик и Моравецки изтича в полските медии от няколко месеца. Правителството оспорва тяхната автентичност, но някои лица, споменати в документите, казват, че те са истински. Днес премиерът Матеуш Моравецки не каза изрично, че последните изтекли документи са фалшиви, а само обвини Русия в хакерски атаки срещу полски правителствени сървъри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай