Олаф Шолц с тежки обвинения към Русия

Шолц каза още, че германското правителство трябва да премине на "турбо предавка"

Олаф Шолц с тежки обвинения към Русия | StandartNews.com

Канцлерът на Германия Олаф Шолц обвини днес Русия, че използва енергийните доставки като оръжие и заяви, че неговото правителство ще ускори добива на енергия от възобновяеми източници, предаде БТА.

В реч пред форум на Германската асоциация за възобновяема енергия той призна, че Германия прекалено дълго е разчитала на енергийни доставки от Русия и че това е било едностранно. Но по думите му днес става ясно, че Русия използва енергията като оръжие и никой не вярва, че намалява доставките на природен газ единствено поради технически причини,.

През последните дни Русия силно намали доставките на газ по "Северен поток 1", като се оправда с технически проблеми. Освен това на този газопровод по дъното на Балтийско море от 11 юли започва годишният ремонт, който обикновено трае десет дни. И не е сигурно дали Русия отново "ще отвори кранчето" след приключването на ремонта, посочи ДПА.

Шолц каза още, че германското правителство трябва да премине на "турбо предавка" в добива на енергия от възобновяеми източници. "Всяка вятърна турбина, всяка фотоволтаична инсталация, всяка инсталация за биомаса е стъпка по пътя да направим нашите енергийни доставки по-независими и устойчиви, като гарантираме, че те са сигурни и че ще останат достъпни", каза канцлерът на Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай