Знам как да се веселя

Знам как да се веселя | StandartNews.com

У нас няма достатъчна реклама за спортистите, смята атлетът

Митко Ценов е един от най-актуалните атлети на България. Роденият в Мездра състезател на местния атлетически клуб "Атлет" е републикански шампион за юноши младша, старша възраст, мъже в дисциплините 1500 м, 2000 м и 3000 м с препятствия, 3000 м гладко бягане, крос кънтри и планинско бягане. През юли спечели европейската титла на 3000 м с препятствия на шампионата до 23 г. в Талин. Шести е на световно първенство по планинско бягане през 2009 г., което и до момента е най-доброто класиране на българин в такъв форум. Има сребърен медал в крос кънтри на Европейското първенство в Унгария през есента на 2012 година. Ценов подобри 45-годишен национален рекорд на 3000 м стипълчейз. Предното постижение бе на Михаил Желев - 8,25 минути, като Ценов постигна време 8:20. Всички, които го познават, твърдят за Митко, че е голям купонджия. Няма състезание, на което е спечелил, след което да не е пръв на дансинга.

- Как или кой те запали по атлетиката и по-специално по дългите дисциплини?

- По леката атлетика ме запали моят първи треньор Георги Митев още от първи клас, а специално за дългите бягания не съм избирал, те мен избраха.

- През цялото време Йоло Николов ли бе твой треньор и на кого още искаш да благодариш за сериозното си развитие?

- Както споменах в първия въпрос, г-н Митев бе моят първи треньор и от 2008-а вече започна да ме тренира Йоло и да ходя по лагери с него. На първо място искам на тях двамата да благодаря за моето развитие досега. Помагат ми много хора, за което и на тях съм много благодарен.

- Според теб на какво се дължат големите успехи на мездренската атлетическа школа?

- Успехите се дължат главно на това, че имаме добри треньори, които си разбират от работата и знаят за какво идва реч, не както 80% от повечето треньори.

- Сега сте в Кения на лагер. Какви са ти наблюденията за местните атлети?

- Да, сега сме в Кения вече 2 седмици. Моите наблюдения за атлетите тук са, че са целенасочени много, имат голяма воля и работят много усърдно за постигане на целите.

Кенийците нямат развлеченията на белия човек

и винаги ще са преди нас в това и следователно за постигането на успех в атлетиката, което се и вижда. Кенийците властват в средните и дългите бягания, а вече и в 400 метра с препятствия и копие.

- Какви са условията там, трудно ли ви е?

- Условията не са много добри, но ние, бегачите, не търсим тук лукса и всичко да е подредено. За нас е важно да има къде да почиваме, да се храним и да тренираме. А тук това го има. Няма защо да ни е трудно, не сме за първи път тук, свикнали сме.

- Разкажи повече за тренировките, остава ли време да разгледате някоя забележителност?

- Аз от месец и половина имам проблеми с колената отново и все още се възстановявам. Тренирам си всеки ден, но не мога да се натоварвам много. Надявам се съвсем скоро да отшуми, защото след месец имам Европейско първенство по крос, а още не съм подготвен за това състезание. Не всеки път остава време за забележителности, а и нямаме възможност толкова за това с пътуването насам-натам.

- Как разпускате изобщо?

- Разпускаме с разходки към Елдорет, към центъра в Итен, ходим на кафета, почиваме си, гледаме филми, като цяло това е.

- Следиш ли страхотните скандали с допинг, които избухнаха в атлетиката. Какво е мнението ти?

- Не, не ги следя и нямам мнения по тези въпроси, не се нагърбвам с излишни за мен неща.

- Мислиш ли вече за Рио и какви са твоите лични очаквания?

- Може да се каже, че мисля - няма как иначе, това ще е моята първа олимпиада и нямам търпение за тази тръпка. Няма да говоря за очаквания. Просто ще тренирам спокойно и това, за което бъда подготвен, ще излезе наяве.

- За какво мечтаеш в спорта, а и в живота?

- В спорта мечтая да направя кариера като добър спортист и олимпийска титла някой ден, а за живота - това ще е моят живот. Просто здраве за моето семейство, всичко друго се постига.

- Славиш се като най-големия купонджия сред нашите атлети, това помага ли ти?

- Като най-голям купонджия надали, това е мнение на хора, които не знаят как да се забавляват. Аз съм просто много весел човек и знам как да се веселя, съчетавам хубавото с полезното. За всичко си има време и място, човек трябва и да се весели.

- Как те приемат твоите съотборници, след като разбраха, че си финалист в кампанията на "Стандарт"?

- Аз разбрах едва вчера, не зная как го приемат, не си говорим за това.

- Трябва ли според теб да има повече подобни инициативи у нас?

- Според мен трябва постоянно да има подобни инициативи, защото в България това е главният проблем - за нас, спортистите, няма ПР, който да разгласява за постиженията ни и самите нас, следователно хората няма как да разберат и чуят за всеки един от нас.

- Имаш ли талисман?

- Нямам, не вярвам много в такива неща,

каквото ми е писано, това ще стане

Няма как да променя съдбата си с един камък или клечка в джоба (смее се).

- Кой е любимият ти филм или сериал?

- Имам много любими спортни филми, един от тях е "Never Back Down", а за сериал - "Кварталът на богатите".

- Имаш ли определен стил в музиката, с който се нахъсваш преди състезания?

- Нямам, рядко слушам музика преди старт. Но като цяло всякаква музика ми влияе добре.

- Имаш ли приятелка и колко е важна нейната подкрепа за теб?

- Имам сериозна приятелка от 11 месеца почти. Държа много на нея и тя също на мен. Подкрепата й за мен е много важна, защото не сме постоянно заедно и зная, че не й е много лесно да отсъствам по няколко месеца, когато съм в Кения. Важното за мен е, че ме подкрепя и разбира много добре. Приела е, че това е моята професия и няма как да сме винаги заедно.

- Имаш ли шофьорска книжка и колко грешки направи на листовките?

- Имам книжка, да, от 3 години близо. На листовките направих от 97 възможни 93.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай