Започва ли ерата на Ансу Фати? (ВИДЕО)

Роденият в Гвинея-Бисау играч стана най-младият голмайстор в Шампионската лига

Започва ли ерата на Ансу Фати? (ВИДЕО) | StandartNews.com

Ражда ли се новата звезда на световния футбол? Ще видим ли новия Пеле, Марадона, феномена Роналдо, Кристиано Роналдо, Лео Меси! Започна ли ерата на... Ансу Фати. 17-годишният талант прави фурор с екипа на Барселона от началото на сезона. Той троши рекорд след рекорд. Най-пресният такъв е рекорда за най-млад голмайстор в Шампионската лига. За крехката си възраст обаче Фати е изживял много.

Той е роден на 30.10.2002 година в Гвинея-Бисау. Фати живее в родината си 6 години, преди да се премести в Ерера, малко градче в Южна Испания, където баща му Бори, бивш полупрофесионален футболист, намира работа като шофьор на кмета на града. Братът на Ансу, Браима, прави пъвите стъпки в испанския футбол за семейството, като става част от академията на Севиля. Не след дълго обаче двамата братя тренират заедно, а Фати привлича вниманието на големите отбори. Според Бори най-добрата оферта от финансова гледна точка дошла от Реал Мадрид. Барселона обаче подходили по-професионално, като тогавашният спортен директор Алберт Пуиг посетил дома на семейството и изразил желанието си да привлезе младия талант. От клуба предложили и нов дом на семейството, което ги накарало да се съгласят. По-късно към Браима и Ансу се присъединява и по-малкия им брат Мигел. 

Трудностите продължават. През 2015 година Ансу чупи крака си, но това не му пречи само година по-късно да впечатли с изявите си в младежката Шампионска лига. Той бележи два пъти в полуфинала с Челси, макар Барселона да отпада от турнира след изпълнение на дузпи. Тези му изяви му донасят повиквателна към Барселона Б, които се подвизават в испанската Сегунда дивисион Б (трета дивизия). Първят му досек с професионалния футбол идва през март при победа над Ербо с минималното 1:0 пред няколкостотин зрители. Но как толкова рязко Фати се превръща в звезда?

Това лято клубът бе разтърсен след решението на 16-годишния Шави Симонс да напусне с трансфер в посока ПСЖ. На следващият ден от ръководството предлагат 3 годишен договор на Фати с откупна клауза от 100 млн. евро. Въпреки договора Фати не бе част от предсезонното турне в Япония и САЩ, а вместо това се предполагаше, че футболистът ще продължи да се развива с младежите и Барселона Б. Той дори не попада в групата за срещата от първия кръг в Ла Лига срещу Атлетико Билбао. След контузиите на Луис Суарес, Осман Дембеле и Лео Меси обаче всичко се променя. Валверде трябва спешно да намери решение на проблемите си в преден план и по този начин стига до Фати. Той дебютира във вече спечеления мач с Бетис при резултат 5:1, а следващата седмица показа на какво е способен. След като тима изоставаше с 0:1 от Осасуна, младокът влезе и изравни резултата след гол с глава само 7 минути след появата си. С този гол той се превърна в най-младия реализатор за Барселона в Ла Лига. Тези му изяви накараха Валверде да го задържи в състава дори след като звездите се оправиха и Фати все по-често намира място в състава на каталунците.

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК

А сега - срещу Интер, на "Джузепе Меаца" в Шампионската лига Фати вкара победния гол, с което се превърна в младия играч вкарвал в турнира на богатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай