За кого работят съдиите престъпници на Острова

Въпросите са много и вече се задават открито

За кого работят съдиите престъпници на Острова | StandartNews.com

Футболните безобразия на съдиите на Острова напосведък минаха всякаквди граници и вбесиха с право милиони фенове по света. Тук не става въпрос вече за нормални човешки грешки, а за брутално ощетяване на фаворити за титлата за сметка на други. Което поражда съовтентите тревожни въпроси.

Дарън Ингланд и Дан Кук бяха двама от асистентите във ВАР-стаичката, когато голът на Луис Диаз от Ливърпул срещу Тотнъм бе отменен преди седмица. Ситуацията там бе една от най-кошмарните грешки, откакто технологията бе въведена в английското първенство, защото нападателят бе покрит с половин метър при отсъдената засада.

В резултат „мърсисайдци“ загубиха срещата, а в последствие мениджърът им - Юрген Клоп, призова за преиграване в името на справедливостта. Седмица по-рано обаче Ингланд и Кук са част от специална делегация до Абу Даби, за да ръководят срещата от местната Про Лига между тимовете на Шарай и Ал-Аин. Майкъл Оливър е главен съдия, а те му асистират.

Шейх Мансур - вицепрезидент и зам.-премиер в Обединените арабски емирства, придоби широка популярност със собствеността си в Манчестър Сити. Позициите му у дома обаче са далеч по-внушителни, защото на практика ръководи една огромна част от една от най-богатите държави в света. Дотук нищо драматично за спорта.

Футболната асоциация на Обединените арабски емирства (UAEFA) сключва сделка за сътрудничество със City Football Group - дъщерна фирма на ADUG, която е пряк собственик на „гражданите“. Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) междувременно е основен спонсор на UAEFA, а в борда на директорите ѝ ролята на президент изпълнява Халдун Ал-Мубарак. И тук нещата стават интересни.

Сделката за партньорство включва размен на специалисти. В това число и арбитри. Именно по тази линия Оливър, Ингланд и Кук летят до Близкия Изток, за да ръководят мачове.

Шефът на съдиите в Англия - Хауърд Уеб, опитва да защити тази практика, като казва, че целта е да се трупа опит на международно ниво, за да може нивото в местните турнири да се повишава. Резултатът обаче е с отрицателен знак. Най-пресният пример е в срещата между Арсенал и Манчестър Сити през изминалия уикенд, където Матео Ковачич получи само жълт картон за два груби нарушения, едното от които бе повече от сигурен червен картон. А там съдия на срещата бе Майкъл Оливър.

Оказва се, че хората, които трябва да се грижат за безпристрастното спазване на правилата във футбола, изкарват прехраната си веднъж от единния ръководен орган, какъвто в случая е Футболната асоциация в Англия, и втори път от собствениците на един от клубовете, които би следвало да подлежат на този контрол.

Ситуацията наподобява на надзиратели в затвор, където въпросните са на залата едновременно към държавата и към част от поверените им затворници. Това е явно наличие на конфликт на интереси, защото посочените по-горе съдии директно и индиректно правят опити за оказване на влияние в полза на Манчестър Сити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай