Великият Йордан Йовчев каза "край"

Спирам с активния спорт, стягам бенефис за ноември, обяви гимнастикът

Великият Йордан Йовчев каза "край" | StandartNews.com
София. Великият гимнастик Йордан Йовчев каза "край". Той обяви, че приключва с активния. Това стана при награждаването му за спортист на месец юли в пресклуб "България", където той получи и наградата "Сребърен сокол".

"Благодаря на всички, които оцениха труда ми през годините. Старал съм се винаги да давам добър резултат, донякъде успях. Това, което бях заложил за олимпийските игри, мисля, че го изпълних на 100%. Съжалявам, че останах без медал, допуснах грешка във финала, дори да не бях обаче, най-вероятно нямаше да успея да взема медал. Благодаря на старши-треньора ми за решението да започнем на 6,6, а не на 6,8, защото тогава най-вероятно нямаше да ми стигнат силите и щях да се изложа, а аз не исках това", заяви Йовчев.

Голямият спортист изрази леко разочарование от факта, че не е успял да се класира по-напред в Лондон, особено след като успя да влезе във финала на любимия си уред - халките. "Можех да завърша по-добре, но пък можех и да не вляза във финала. Чувствах, че ако не бях допуснал грешка, можех да завърша шести. Обичта на хората показва дали са доволни от представянето. Хубаво е, защото виждаш, че усилията ти се оценяват от всички българи. Сега трябва да готвим гимнастиците ни за следващите големи форуми, не сме се отказали и не спираме да работим", обяви бъдещите си планове легендата на българския спорт.

"Оценката за работата ми се вижда, няма да спрем да работим, за да направим един добър мъжки отбор. С жените ще ни е по-трудно. Целта ни е занапред да имаме отбор, защото трудно се прави отбор в този тежък спорт", каза още Йовчев.

След това Йовчев, обяви, че вече се отказва от активния спорт, колкото и това да не се иска на по-голямата част от България: "Моето място в този отбор обаче вече го няма със сигурност. Мисля, че няма смисъл да продължавам, мога, но надали. Ако съумеем приз ноември да направим един бенефис, ще е супер. Мисля да поканим няколко от най-пресните олимпийски шампиони и със сигурност участие ще вземе подрастващото ни поколение в гимнастиката. Целта е да направим един малък празник за хората, мисля, че ще е добре. Мисля, че ще е в "Арена Армеец". Дата още не съм определил. Мисля, че трябва вече да прекратявам спортната кариера. Няма вече какво да гоня, на 50 години да играя гимнастика, няма смисъл", заяви големият шампион.

"Ще се радвам да помагам на Краси, защото е много амбициозен треньор. Можем обаче да мотивираме младите, трябва да се сплотим около това нещо. Трудно е в тези времена да направим една целогодишна подготовка, защото родителите не искат да пращат децата си по цяла година да живеят затворени в София. Ще съм щастлив, ако мога да допринеса с нещо за развитието на българската гимнастика. За мен лично обаче, няма смисъл да продължавам", каза още Йовчев.

Той обяви, че се надява на Федерацията по спортна гимнастика, на която той е и президент, да получи бюджет за следващите 4 години: "Основата на всеки един спорт е да има бюджет за четири години напред, за да може да се направят първо базите. За тези четири години да се направят няколко зали, да се положат основите на гимнастиката".

"Сега конкуренцията ще се повиши, защото юношите ще влязат при мъжете. Така в квалификациите, ако 19-годишният се представи по-добре от 25-годишния, то той ще играе на следващото голямо състезание", заяви с надежда Йовчев.

Великият ни гимнастик разкри още, че готви изграждането на центъра за трениране във Варна, който ще бъде оборудван с най-модерните уреди: "Във Варна ще направим център, в момента оглеждаме най-добрите оферти за уреди, които да закупим. Ще ги оставим във Варна, за да не ги мъкнем всеки път чак от София. Общината обаче трябва да отпусне пари за дунапрен в залата, защото не можем да сложим много модерни уреди със стар дунапрен".

"Когато ставах световен шампион тренирах в мизерни условия, но медалите ги имаше. Сега обаче вече съм износен и голямата цел е да запалим повече деца по спорта. Трябва обаче да предоставяме нормални условия за трениране на децата", заяви амбицирано Йовчев.

"Не съм мислил да съм съдия в Рио, защото имаме двама много квалифицирани рефери. Ако трябва да иззема тази функция, ще ги лиша и двамата. Само 1 съдия от държава може да свири на състезания. Ако дойда и аз сега, трябва да иззема техните функции, а те вече имат лоби, не са от вчера международни съдии", завърши легендата на световната гимнастика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай