"Уест Хям" напусна дома си с велик мач (ОБЗОР)

"Уест Хям" напусна дома си с велик мач (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дама на 100 г. украси невероятното шоу

Вече сме клуб, а не цирк, радва се капитанът

Всяка приказка, колкото и хубава да е тя, си има край! След това може да се надяваме за нещо още по-хубаво. Такъв е случаят с "Уест Хям", който се раздели с дългогодишния си дом стадион "Болейн Граунд" с гръм и трясък. "Чуковете" победиха "Ман Юнайтед" с 3:2 на изпроводяк в мач за историята. Лондонският клуб прекара цели 112 години на митичното игрище, но от следващия сезон ще си има нов дом - ултрамодерното съоръжение, построено специално за игрите в Лондон през 2012 г. Феновете на клуба стартираха празненствата дълго преди първия съдийски сигнал. Хилядите привърженици посетиха традиционните за всяко домакинство места за последен път. Огромни опашки се завихриха пред култовите за тях заведения, а програмите за мача с "червените дяволи" бяха изкупени като топъл хляб. Хитри търговци не пропуснаха възможността да оправдаят поговорката "Ден година храни" и продаваха всевъзможни сувенири, свързани с историческия двубой.

Футболистите на "Уест Хям" почетоха събитието със специални фланелки. Уникалната атмосфера и приповдигнатото настроение се пренесоха на терена и "чуковете" откриха още в 10-та минута с гол на Диафра Сако. Младокът Антони Марсиал даде всичко от себе си да провали красивата вечер на домакините с двете си попадения през втората част. В крайна сметка всичко си дойде на мястото и Микейл Антонио и Уинстън Рийд донесоха трите точки на домакините. След края на паметния двубой започна истинското шоу. Лазерно представление, фойерверки и кадри от най-важните моменти в историята на тима зарадваха всички присъстващи. Сред тях бяха и някои от най-големите футболисти, ритали на "Болейн", който е известен още и като "Ъптън парк". Легендите на "чуковете" се присъединиха към настоящите играчи, за да се сбогуват с мястото, което наричаха свой дом от началото на миналия век. Сред присъстващите бе и 100-годишната Мейбъл Арнолд, която е най-старият жив фен на тима.

"Толкова съм разчувстван. Никога не съм играл в такава атмосфера. Цялото ми семейство е тук. Под думата "семейство" визирам всички наши фенове. Ние сме повече от футболен отбор. Тук съм вече толкова години. Сега имаме собственици, които вярват в нас и мениджъра. Вече не ни управляват като цирк. Сега сме истински тим", заяви през сълзи Марк Ноубъл.

"Това бе специален мач. Бяхме подложени на голямо напрежение. Казах на момчетата, че няма значение как ще приключим последните два мача. Сезонът за нас бе невероятен", призна мениджърът на "чуковете" Славен Билич, който също не можа да сдържи сълзите си. В края на тържествата всички играчи, минали и настоящи, се събраха в центъра на игрището, а всичко приключи с кадри на Боби Мур, който върви в тунела и изгася светлините.

Лепнаха петно с погром на автобуса на "дяволите"

Историческият мач на "Болейн Граунд" не се размина с типичните за Англия от 70-те и 80-те години на миналия век хулигански прояви. Тогава агитките на "чуковете" и най-вече групировката "Интер сити фирм" всяваха страх на всеки стадион на Острова. Явно днес този дух се завърна на "Грийн стрийт" и озверели фенове на домакините помляха автобуса на гостите. Инцидентът стана на няколко пресечки от митичния стадион. Луис Ван Гаал и неговите възпитаници влязоха в ролята на мишена за устроилите им засада диваци. Стотици бутилки и всякакви подръчни средства летяха по прозорците на скъпото возило, което бе изпочупено. Рууни и компания успяха с големи усилия да се доберат до крайната си дестинация. Екшънът принуди официалните лица да отложат старта на двубоя с 45 минути. Шефовете на лондонския тим се заканиха, че всеки провинил се, щракнат от камерите, ще получи доживотна забрана да посещава техни мачове. "Аз всички в клуба напълно осъждаме неприемливото поведение, на което станахме свидетели. Ние сме семеен тим и повечето присъстващи бяха дошли да се сбогуват с "Болейн Граунд". Тези, които избраха да се държат по този грозен начин, ще си получат тежките наказания", закани се изпълнителният директор на лондончани Карън Брейди. Легендата на "Ливърпул" Греъм Сунес, който сега работи като анализатор за "Скай Спортс", също осъди неприятната проява. "Тези селски идиоти трябва да разберат, че кадрите сега ще обиколят целия свят. Какво послание отправя това за нашата игра? Висшата лига е най-гледаната в света", ядоса се шотландецът. Вандалщините на обезумелите привърженици се пренесоха и на стадиона. Хулиганите цял мач тормозеха вратаря на "Ман Юн" Давид де Хеа. Стражът бе целен с бутилки, а при опит да вземе излязла в аут топка, бе посрещнат от седящите зад него фенове с неприлични жестове. В опита си да се снабдят със сувенири от "Болейн Граунд" присъстващите надминаха по простотия и най-дивите ултраси на Балканите. Лудналите "чукове" изтръгваха седалки, табели и всевъзможни чудесии, които да си занесат вкъщи за спомен. Кошмарната вечер за възпитаниците на Ван Гаал приключи чак в 02,30 ч. английско време, когато Рууни и компания най-накрая се прибраха по домовете си.

Това е "Болейн Граунд"

- Стадионът е кръстен на Ан Болейн, кралица на Англия в периода 1533-1536 г. и втора съпруга на крал Хенри VIII. Легендите разказват, че тя или е гостувала, или е притежавала дом на същото място. Съоръжението е известно и като "Ъптън парк" заради квартала, в който се намира.

- През лятото на 1944 г. бомба пада на игрището. "Уест Хям" са принудени да играят домакинствата си на друг стадион, докато траят ремонтните дейности. В този период "чуковете" записват серия от девет поредни победи.
- Най-посещаваният мач е срещу "Тотнъм" на 17 октомври 1970 г. Тогава 42 322 зрители наблюдават срещата.
- През сезон 1991-92 "Чарлтън" играе домакинствата си на "Болейн".

- През 1989 г. евангелистът Били Греъм организира тридневна християнска мисия, за която билетите са безплатни. Организаторите раздават повече пропуски отколкото капацитетът на стадиона позволява. В крайна сметка шефовете на тима позволяват част от присъстващите да бъдат настанени на игрището.

- През лятото на 2012 г. се организира боксов мач между Дейвид Хей и Дерек Чисора, който разбуни духовете на Острова. Срещата бе под патронажа на боксовата федерация на Люксембург, тъй като двамата не притежаваха по това време лиценз от Британския съвет по боксов контрол.

- Две от трибуните са кръстени на клубни легенди - Боби Мур, който е капитан на Англия и пръв вдига световната титла през 1966 г., а другата на сър Тревър Брукинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай