Този финал на тениса ще се помни дълго. 5 минути сълзи

Цял континент ликува, празненствата ще са поне седмица

Този финал на тениса ще се помни дълго. 5 минути сълзи | StandartNews.com

Невероятният женски финал на Australian Open пренареди класирането в световната ранглиста, изправи на крака цял континент, докара невиждани „бомбени“ удари и рекордно количество сълзи за победителката.    

След изключително оспорвана надпревара Арина Сабаленка от Беларус спечели първата си титла на сингъл от Големия шлем. 24-годишната тенисистка целуна купата, обляна в сълзи, купата след като на финала пребори шампионката от „Уимбълдън“ Елена Рибакина (Казахстан) с 4:6, 6:3, 6:4. Мачът продължи 2 часа и 29 минути.

И за двете това беше дебют във финал на Откритото първенство на Австралия. Сабаленка се състезава под неутрален флаг, защото в австралийското първенство руснаците и беларуси се състезават "при условията на неутралитет" - без да уточняват страната, както и знамето и химна.

Казахстанката Рибакина пък е родом от Москва.

Заради войната в Украйна през април 2022 г. на руснаците и беларусите беше забранено да участват на "Уимбълдън". Уимбълдън беше първият и единствен турнир от Големия шлем, който прибегна до подобни ограничения. По-късно организаторите на турнира бяха глобени за това, че не са допуснали руснаците.

Сабаленка затвърди доминацията си в мачовете срещу Рибакина, като двете са играли три пъти, а всички двубои завършиха с успех за беларускинята. Последният от тях бе на осминафинала на Уимбълдън през 2021, където настоящата №5 се наложи с 6-3, 4-6, 6-3.

Беларуската тенисистка си тръгва от Australian Open с първа титла на сингъл от големите турнири, но през 2021 г. тя триумфира и на двойки в първия за годината турнир от Големия шлем. Тя стана шампионка и при дуетите от US Open през 2019 г.

За Елена Рибакина това беше втори финал в турнирите от Шлема, след като миналото лято надигра Онс Жабер от Тунис в спора за титлата на Уимбълдън.

https://kaz.tengrinews.kz/userdata/news_kk/2023/news_347587/resize/photo_109192.jpeg

Сабаленка започна неубедително, върна се в мача във втория сет, изстрелвайки поредица от „бомбени удари“ по противницата си. В края на мача не успя да реализира два мач бола, но все пак спечели двубоя.

Почти 5 минути тя лежа на терена, обляна в сълзи, не вярвайки на победата си. В същото време треньорът й също плачеше на трибуните от радост.https://s5o.ru/storage/simple/ru/edt/0d/aa/3e/fe/rueb87b9619cf.jpg

След това Сабаленка се прегърна с Рибакина, която спечели симпатиите на публиката с положения, в които успя да върне топки от невероятни места и с ураганна скорост.

.https://iv.kommersant.ru/Issues.photo/NEWS/2023/01/28/KMO_162543_39664_1_t222_142727.jpg

Новата шампионка заяви, че посвещава победата на родителите си, които в последните години са изживели много трудни моменти и разкри, че очаква празненствата за грандиозния успех да продължат поне седмица.

Цяла Азия замря в очакване на финала. Казахстан и Беларус предаваха пряко турнира, а накрая обобщенията бяха, че това е обща победа за Азия. На полуфинала Виктория Азаренка от Беларус бе поледена от казахстанката Елена Рибакина, а Арина победи полякинята Магда Линет.

След победата Сабаленка се изкачва на второ място в ранглистата и се е  устремила да атакува лидерството на другата полякиня - Ига Швьонтек, която пък отпадна от турнира заради Рибакина

Миналата година Australian Open при жените на сингъл бе спечелена от австралийката Ашли Барти, която по това време беше първата ракета в света, но няколко месеца след това обяви края на кариерата си. На финала тя победи 23-годишната тогава Елена Рибакина със същия резултат както и тази година - 4:6, 6:3, 6:4.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай