Токио иска да си подели с МОК разходите по отлагането

До момента сумата е 2,7 млрд. долара

Токио иска да си подели с МОК разходите по отлагането | StandartNews.com

Международният олимпийски комитет и Токио да си поделят разходите, които възникват от отлагането на игрите на 32-ите летни олимпийски игри. За това се обяви днес губернаторът на Токио Юрико Койке, съобщава агенция Киодо. Губернаторът заяви, че домакините в Токио ще призоват МОК да "играе роля" в тази ситуация. Койке каза още, че ще "направена незабавна оценка" на допълнителните разходи, а пред Токио "предстои огромна работа". "Имаме натрупани проблеми, но това е по-добре от отмяната на Олимпиадата", добави тя.

Властите вече заявиха, че отлагането на Игрите вероятно ще струва на Япония около 300 милиарда йени (2,7 милиарда долара). Професорът по икономика на университета в Кансай Кацухиро Миямото обаче съобщи в изявление, че страната ще трябва да изразходва около 640 милиарда йени за забавянето на най-голямото спортно събитие. Токио, правителството и организаторите от Япония доста пъти бяха критикувани за "скъпите" Игри.

В същото време, домакините създадоха работна група, която незабавно започва да се занимава с отложените за следващата година олимпийски и параолимпийски игри. Групата проведе първата среща два дни, след като Международният олимпийски комитет (МОК) обяви отлагането на Игрите заради пандемията от коронавируса по целия свят. "Отсега нататък приемаме едно безпрецедентно предизвикателство", каза председателят на организационния комитет Йоширо Мори на около 30-е членове на екипа. "Ние сме в надпревара с времето. Има толкова много проблеми, които не могат да бъдат решени, докато не се определят нови дати за провеждане на Игрите", заяви изпълнителният директор на организационния комитет Тоширо Муто.  Първоначално олимпийските игри трябваше да се състоят от 24 юли до 9 август, а параолимпийските - от 25 август до 6 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай