Тайфун може да провали Гран при на Япония

Световното по ръгби също под въпрос

Тайфун може да провали Гран при на Япония | StandartNews.com

Две от най-големите спортни събития тази седмица може да станат жертва на тайфуна "Хагибиси", който се очаква да мине през Токио в събота с еквивалентът на ураган от пета степен. По последни метеорологични прогнози за събота се очаква пороен дъжд и ветрове, надминаващи 100 км/ч на пистата „Сузука“, която е близо до крайбрежието на Хоншу, на 300 км югоизточно от столицата. Организаторите на Гран при на Япония във Формула 1 засега няма да отлагат квалификациите за състезанието, но обещаха, че безопасността на феновете и пилотите е техен основен приоритет заради очакваната скоро мощна буря над страната..

Говорител на Ферари сподели пред журналисти в четвъртък, че отборите ще бъдат уведомени от ФИА до 18:00 часа местно време в петък относно това дали квалификацията ще бъде отложена за неделя. В изявление на Формула 1 стана ясно, че всяко решение ще бъде базирано на сигурността на тези на пистата.

„ФИА, Формула 1, писта „Сузука“ и Японската автомобилна федерация следят изкъсо ситуацията с тайфуна „Хагибис“ и ефекта от него върху Гран При на Япония 2019. Всяко решение се взима с цел минимализиране на щетите към графика, но безопасността на феновете, участниците и всички на писта „Сузука“ остава основен приоритет. Всички страни ще продължат да следят изкъсо ситуацията и ще дадат допълнителна информация в скоро време“, се казва в изявлението.

Пилотите също подкрепиха евентуално решение за промяна на графика. „Не мисля, че някой иска да поставя живота на някого в опасност. Понякога прогнозите се променят. Но сега се очакват на 100 процента поройни дъждове и силни пориви на вятъра. До утре вечер те ще могат да вземат решение“, каза четирикратният световен шампион Себастиян Фетел. 

Две срещи от световното по ръгби на което домакин е Япония също са под въпрос зарадади тайфуна "Хигибис".

фото ЕПА/БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай